Lasagna este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate preparate italiene în toată lumea. În variantă vegetariană sau clasică, cu straturi delicioase de carne, paste și sos bechamel cu brânză, lasagna este îndrăgită atât de cei mici, cât și de cei mari. Rețeta de astăzi este rețeta de lasagna clasică cu sos ragu de carne tocată și roșii și cu sos bechamel cu mozzarella și parmezan.
În primul rând alegem foile de paste: dacă le cumpărați verificați pe ambalaj dacă necesită fierbere. În general foile pentru lasagna, de calitate, nu necesită fierbere, este suficient să fiarbă în sucul de carne, la cuptor.Pentru sosul ragu se folosește un amestec de carne tocată de vită cu porc, 70- 30, suc de roșii sau roșii tocate, vin roșu și condimente. Prepararea sosului necesită timp, aproximativ 3-4 ore.
Partea bună la acest preparat este că se poate congela, înainte de coacere. Astfel, atunci când vreți să serviți o porție de lasagna, doar decongelați și coaceți. Sosul bechamel se face cu făină, unt și lapte călduț. La finalul preparării sosului, adăugați o porție zdravănă de mozzarella amestecată cu parmezan. Va da un gust fabulos preparatului. Pentru cantitățile indicate este potrivită o tavă cu dimensiunile 35×24 centimetri. Este important ca tava să fie adâncă de aproximativ 6 centimetri, pentru a nu se scurge sosul la preparare.
1. Sos de carne cu roșii ( sos ragu)
– încingeți uleiul de măsline într- o tigaie încăpătoare
– ceapa, țelina și morcovul le tocați în robotul de bucătărie. Usturoiul îl zdrobiți cu presa.
– puneți legumele la călit în uleiul încins, la foc mediu.
– după ce legumele s-au înmuiat, puneți carnea tocată. Amestecați ușor până își schimbă culoarea.
– turnați vinul peste carne, apoi puneți roșiile tocate împreună cu sucul de roșii.
– lăsați la fiert pentru 3- 4 ore, la foc mic, sub capac.
– la final, asezonați cu plante aromatice, sare și piper proaspăt măcinat.
2. Sos bechamel
– încălziți laptele într-o crăticioară. Acest pas este opțional, se poate folosi și lapte rece, dar laptele cald ajută la îngroșarea sosului mai rapid
– într-o altă crăticioară topiți untul, peste care adăugați făina și amestecați timp de un minut.
– turnați laptele cald treptat, amestecați cu un tel, continuu, timp de 5-8 minute, până se îngroașă sosul.
– sosul bechamel dacă este prea gros, se subțiază cu puțin lapte cald
– peste sos adăugați mixul de brânză rasă și amestecați
3. Asamblare lasagna
– tava pentru copt se unge cu sos ragu. Următoarele straturi vor fi astfel: sos bechamel apoi se pun foile de lasagna asfel încât sa acopere si ele suprafața tăvii. Continuați cu sosul bechamel, sosul ragu, foaie de lasagna, sos bechamel, sos ragu…..3 straturi de foi de lasagna sunt suficiente. Ultimul strat este de sos bechamel care se presară cu parmezan.
Se dă tava la cuptor timp de 40-45 de min la foc potrivit până se rumenește.
Se servește caldă, dar atunci când este abia scoasă din cuptor nu va arăta în farfurie ca în poza, ci se va ”prăvăli”, așa că așteptați 10 minute după ce ați scos tava din cuptor înainte de a o porționa. Vinul este un prieten bun a lasagnei cu carne si e bine sa fie rece si sec :).
Poftă bună!