Micul dejun este considerat principala masă a zilei, responsabil pentru formarea unui metabolism sănătos. Masa pe care o iei dimineața este cea care îți oferă energia necesară pentru întreaga zi. Însă mulți sunt intră într-o mare confuzie când trebuie să își aleagă variantele de mâncare pentru micul dejun. Noi îți prezentăm alimentele pe care trebuie să le ocolești dimineața, dacă vrei ca ziua să aibă un start bun.
Deși poate te bazai pe banalele sandvișuri la micul dejun, ei bine, află că și acestea sunt considerate inutile și nesățioase. Pâinea albă conține carbohidrați nocivi și gluten, iar șunca sau alte mezeleuri sunt pline de conservanți și de arome artificiale, care au impact negativ asupra tractului digestiv.
Nutriționiștii recomandă înlocuirea pâinii albe cu cea integrală, fără zahăr și drojdie în compoziție, iar mezelurile cu curcanul fiert sau pieptul de pui.
Nici cafeaua nu este recomandată la prima oră a zilei, iar asta deoarece trezirea forțată este un stres pentru organism și favorizează secreția de cortizol. Cortizolul va neutraliza efectul cofeinei, iar eficiența cafelei va scădea. Trebuie să rabzi trei ore de la trezire, până ce nivelul de cortizol va scădea. Cafeaua o poți bea pe la ora 10:00, nu pe stomacul gol, evident, deoarece se eliberează mult suc gastric și bilă, care poate provoca arsuri la stomac.
Nici sucurile de citrice nu sunt recomandate pentru a-ți începe ziua, deoarece acidul lor irită mucoasa gastrică, dacă sunt consumate pe stomacul gol. Mai bine le înlocuiești cu ceai.
Nici iaurturile sau brânzeturile din comerț nu sunt recomandate, întrucât sunt pline de zahăr și de aromatizatori. Poți înlocui iaurtul cu cel grecesc fără zahăr sau alți aditivi.
Cum micul dejun trebuie să fie consistent, dar ușor, nici untul de arahide pe pâine nu sunt o variantă de mic dejun recomandată. 2 linguri de unt de arahide conțin 83% din necesarul zilnic de zahăr pentru femei. Dacă mai și combini cu pâinea, vei avea o explozie de carbohidrați în farfurie, la care pancreasul tău va face cu greu față.
Deși fulgii de ovăz sunt foarte buni pentru sănătate, problema intervine atunci când sunt consumați cu lapte. Combinația nu este recomandată de nutriționiști. Fulgii de ovăz pot fi consumați cu salată, dar nu cu lapte. De altfel, din cauza laptelui, terciurile sunt digerate de cinci ori mai greu în stomac.
La micul dejun ar trebui să te ferești și să consumi alimente picante, alimente prăjite, care pun presiune pe sistemul digestiv. Nutriționiștii recomandă consumul de ouă la micul dejun, mai ales dacă vrei să slăbești. În plus, hormonul leptina, care se găsește în albușul de ou, te va ajuta să nu-ți mai fie foame până la următoarea masă de după-amiază.