Românii care locuiesc la bloc trebuie să știe prevederea unui proiect de ordonanță care așteaptă avizarea Consiliului Economic și Social (CES). Proiectul vizează toate blocurile din România, pentru a individualiza consumul pentru încălzire, răcire și apă caldă la fiecare apartament sau spațiu ce nu este destinat locuirii.
Un proiect de ordonanță care așteaptă avizarea Consiliului Economic și Social (CES) prevede că toate blocurile din România vor avea doar contoare și repartitoare pentru căldură ce pot fi citite de distanță până în 2027. Până la finalul acestui an, se vor putea instala numai astfel de dispozitive, în timp ce cele care nu pot fi citite de la distanță vor trebui să fie înlocuite.
Proiectul OUG prevede ca imobilele de tip condominiu și clădirile mixte racordate la sistemul centralizat de energie termică sau care au o sursă centrală de încălzire să aibă ontoare individuale până la 1 ianuarie 2023.
Acest lucru trebuie să se întâmple pentru a individualiza consumul pentru încălzire, răcire și apă caldă la fiecare apartament sau spațiu ce nu este destinat locuirii.
Proiectul de la CES vizează modificarea legii în ce privește eficiența energetică:
„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, stabilește viitoarea ordonanță.
Prin urmare, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate de la finalul anului vor trebui să fie dispozitive ce pot fi citite de la distanță, iar cele care nu pot fi citite de la distanță vor trebui modernizate sau înlocuite până la data de 1 ianuarie 2027.
Trebuie menționat și că de la această regulă vor fi exceptate asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Ele pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.
În expunerea de motive care însoțește proiectul, prin modificările propuse la Legea nr. 121/2014 în ce privește eficienţa energetică „se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.
Momentan, acest proiect nu se aplică, iar pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat apoi în Monitorul Oficial.