Cum scapi de condensul la geamurile termopan în sezonul rece? Apa poate lua mai multe forme, de la gheață, zăpadă, ploaie, abur și ceață. Dar în fiecare dintre aceste forme este vizibilă cu ochiul liber. Pentru gospodar, umezeala poate provoca apariția mucegaiului, atacuri fungice, putrezirea tâmplăriei, infestarea cu insecte sau acarieni. De asemenea, aerul umed necesită o cantitate mult mai mare de căldură pentru a atinge temperatura dorită decât cea a aerului uscat. Poate fi o mare problemă, mai ales iarna, și mai ales în cazul gamurilor termopan. Așa că, vă propunem 3 trucuri utile, care vă vor ajuta să scpăați de condens.
Iarna, cu încălzirea în funcțiune și ventilația restricționată de frig, este frecventă apariția condensului pe ferestrele și pereții casei. Pe lângă faptul că reprezintă un pericol pentru bunăstarea familiei, condensul poate cauza probleme de umiditate. Evitați-o cu aceste 3 trucuri utile!
Ce anume cauzează apariția condensului la domiciliu? Condensarea apare atunci când vaporii de apă se transformă în lichid din cauza răcirii. Din acest motiv, casele noastre sunt cel mai mult expuse la ea în timpul iernii, când utilizarea încălzirii crește și ventilația este redusă.
În plus, practicile de rutină, cum ar fi gătitul, dușul, uscarea hainelor sau călcatul în timpul iernii sunt, de asemenea, motive pentru care poate apărea condensul, iar acesta, ca orice tip de umiditate, este dăunător atât pentru casă, cât și pentru sănătatea noastră.
De fapt, petele de mucegai de pe haine, pereți și alte suprafețe, deteriorarea mobilierului sau mirosul persistent de umiditate din mediul înconjurător sunt probleme cauzate de condens. Prin urmare, este foarte important să învățăm să controlăm și să evităm această problemă.
Condensul apare în principal la ferestrele fără rupere de punți termice și pe pereții izolați. Pentru a rezolva problema de fond, va fi esențial să se utilizeze materiale izolatoare de calitate.
Sticla din ferestrele noastre, prin ea însăși, nu acționează ca un izolator. De aceea, ferestrele sunt cea mai mare sursă de condens în case. De exemplu, instalarea ferestrelor cu geamuri duble sau cu geamuri duble ermetice va îmbunătăți semnificativ izolația termică și va reduce această problemă.
Aerisirea zilnică este un factor fundamental pentru a ține la distanță condensul, apariția umidității și a mirosurilor neplăcute. Iarna, ventilația scade din cauza temperaturilor scăzute și a dorinței de a „economisi căldura produsă de încălzire”.
Cu toate acestea, dacă locuința tinde la aceste probleme, aerisirea este o sarcină pe care trebuie să o efectuați zilnic pentru a evita problemele de umiditate. Cel mai bine este să o faceți la prima oră a dimineții, timp de 10-15 minute.
În același mod, gesturi la fel de simple ca deschiderea ferestrei atunci când terminați de gătit, călcat sau făcut un duș vor reduce considerabil problemele de condensare. Nu uitați, condensul apare atunci când aburul întâlnește suprafețele reci. Prin urmare, este mai bine să ieșiți în afara casei.
Dezumidificatoarele sunt dispozitive care ajută la eliminarea excesului de umiditate dintr-o locuință. Prin urmare, acestea sunt foarte utile în casele care au o tendință puternică la umiditate.
Pe de altă parte, dacă locuința ta nu are o tendință prea mare la umiditate, cel mai bine este să folosești umidificatoare, care sunt dispozitive care mențin constantă umiditatea mediului într-un spațiu închis, astfel că pot fi foarte utile în spațiile care nu pot fi ventilate corespunzător.
Pentru a evita condensarea ferestrelor în timpul iernii, va trebui să determinați combinația potrivită de umiditate interioară și izolație a ferestrelor care să rezolve problema condensării ferestrelor. Așa veți scăpa de condens, iar casa va fi încălzită așa cum trebuie.