Doliu în teatrul românesc. Alexandru Arșinel a încetat din viață, în decursul zilei de joi, 29 septembrie, la vârsta de 83 de ani. Marele actor a murit pe patul de spital, din cauza unor probleme de sănătate. Ce s-a întâmplat cu fostul partener de scenă al regretatei Stela Popescu.
Marele actor Alexandru Arșinel a murit la vârsta de 83 de ani. Artistul cu o carieră strălucitoare de mai bine de 50 de ani glorioși în teatru și film a trecut la cele sfinte, fiind internat de câteva zile la spital.
Fostul partener de scenă al Stelei Popescu avea probleme mari de sănătate. Reamintim că Arșinel suferise un transplant renal, în urmă cu doar câțiva ani.
De asemenea, regretatul actor fusese supus de două ori unor intervenții pe cord deschis. Nu în ultimul rând, organismul i-a fost slăbit în urma infectării cu virusul COVID-19. În urma acestor probleme de sănătate, Alexandru Arșinel a trebuit să renunțe la teatru, prima lui dragoste.
Celebrul artist a ajuns la spital în ziua de joi, 15 septembrie, acuzând noi stări de rău. Alexandru Arșinel a fost acompaniat de fiul său, Bogdan, cel care a vegheat, zi și noapte, la căpătâiul tatălui său.
„Am aflat cu câteva secunde înainte că maestrul nu mai este. Sunt în stare de şoc, sunt la volan, merg spre casă şi am tras pe dreapta să procesez informaţia, Sigur toată lumea se aştepta la asta, dar noi toţi am sperat până în ultima clipă că îşi va reveni. El şi-a mai revenit, a mai fost operat, a mai avut probleme mari de sănătate, mereu s-a întors. Am sperat şi acum că a fost doar o pauză, nu îmi vine să cred! Sunt în stare de şoc, rămâne un colos al Teatrului de Revistă, dumnealui m-a angajat acum 15 şi lui îi datorez tot ceea ce eu am realizat pe partea artistică.
Distribuţiile în spectacole, marile turnee în străinătate, toate spectacolele mari cu actori mari. Suntem debusolaţi, nu mai avem repere, nu mai avem stâlpi. Maestrului îi datorez multe lucruri! Pentru mine faptul că am împărţit aceeaşi scenă rămâne una dintre cele mai mari bucurii. Când îi vor face un momnument pe Calea Victoriei o să le pot spune copiilor mei că am fost pe colega cu dumnealui. Dumnezeu să îl ierte!”, a spus Mirela Vaida în exclusivitate pentru playtech.ro.
În vara acestui an, Alexandru Arșinel a fost îngrijit de cadre medicale specializate într-un cămin pentru persoane în vârstă.
În azilul de lux în care a stat Alexandru Arșinel, pacienții ar beneficia de condițiile unui hotel de cinci stele, precum masaj, jacuzzi și diferite alte tratamente, pentru suma de 1.000 de euro pe lună.
„L-am internat pe tata în urmă cu câteva zile la un cămin specializat pe probleme locomotorii, din apropierea Bucurestiului.
Tata are niste escare la călcâie și nu se mai poate deplasa. Am decis că e mai bine așa pentru a începe procesul de vindecare și de a se recupera locomotor.
Cazarea, masa și tratamentul îl costă în jur de 1.000 de euro lunar. Interacționează cu personalul, dar și cu ceilalți pacienți, dar cam uită întâmplările recente. Dimineața, îi place să iasă în curte, la aer curat, aici este o grădină foarte mare.
Îi e tare dor de soție, și ea e foarte bolnavă, după un accident casnic. La el vine doar unul dintre fiii lui, nicio vedetă n-a venit să-l viziteze”, declarau, la începutul lunii august, apropiații lui Alexandru Arșinel pentru ego.ro.
Alexandru Arșinel, actor de teatru și film, a apărut în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, precum și în numeroase producții cinematografice și seriale TV cum ar fi: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, „Ultimele zile ale verii” (1976), „Ana și hoțul” – 1981, „Ca-n filme” – 1983, „Vară sentimentală” (1986), „Colierul de turcoaze” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” – 1987, „Miss Litoral” – 1990, „Băiatul cu o singură bretea” -1991, „A doua cădere a Constantinopolului” – 1994, „Paradisul în direct” – 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, „Războiul sexelor”, 2007 – 2008 sau „Toată lumea din familia noastră” – 2012.
În plus, îndrăgitul actor a realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). Nu în ultimul rând, Alexandru Arșinel a fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.
De asemenea, Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe domtre acestea fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”, „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker.
Îndrăgitul actor Alexandru Arșinel spunea că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra.
„Îl haleam pe Sinatra! Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși”, spunea regretatul actor.