Un vortex polar apare acum în stratosferă, deasupra Polului Nord, anunță cei de Severweather. Acesta a început să se formeze odată cu intensificarea răcirii sezoniere. Meteorologii spun că va continua să se întărească, ajungând și deasupra României, aducând un val de aer polar. Cu alte cuvinte, după caniculă, vine frigul în România.
În esență, vortexul polar este ca un ciclon mare, care se formează atunci când stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească. Conform datelor meteo, acest nou fenomen acoperă regiunile polare și coboară până la latitudini medii.
Cu alte cuvinte va ajunge deasupra Europei în aceste zile, valorile termice scăzând sub nivelul mediei anuale ale lunii septembrie. Datele meteo europene arată că Europa va avea cer înnorat, cu ploi împrăștiate în nordul continentului.
Noaptea va fi uscată și va deveni destul de răcoroasă, cu temperaturi minime mai scăzute decât de obicei. În unele regiuni există posibilitate de ceață care se va forma în condiții de briză variabilă foarte ușoară, mai ales în nord-vestul continentului.
Sâmbătă dimineața, ceața se va risipi treptat pentru a oferi o zi în mare parte uscată, cu o cantitate destul de mare de nori și câteva intervale luminoase sau însorite, mai anunță meteorologii.
Ieri seară ANM a mai emis cel puțin două avertizări de Cod Portocaliu și Cod Galben, valabile până în aeastă seară, la ora 21:00. Codul Portocaliu anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali.
Conform ANM, aici vor fi „perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp.”
Cealaltă avertizare, de Cod Galben, prognozează instabilitate atmosferică temporar accentuată în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte . ANM spune că în aceste regiuni vor fi „perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.”
Aceași prognoză de final de săptămână anunță că, începând de duminică, 18 septembrie, valorile termice vor fi mult mai scăzute. Scăderile vor fi ca urmare a valului de aer polar care se abate pe cerul României.
ANM mai spune că de la începutul săptămânii vitoare acest val de aer polar va schimba valorile termice în mai toată țara, iar la munte chiar va ninge, va apărea lapovița și viscol pe creste.