Unul dintre sporturile naționale practicate de români este acela al achiziționării suplimentare de medicamente pentru „a le avea în casă”. Mulți oameni preferă să expire fără să le folosească, decât să nu le aibă la îndemână atunci când au nevoie urgentă. Cum problemele medicale nu apar invitate, această acțiune preventivă a cetățenilor nu este greșită. Ceea ce nu știe multă lume este faptul că aceste medicamente, odată expirate, pot provoca daune mari, dacă nu sunt aruncate în locurile potrivite. Un proiect de lege propus de mai mulți parlamentari va ajunge curând la votul decisiv al deputaților, în speranța implementării. Iată care este propunerea făcută de mai mulți cetățeni responsabili care ne reprezintă poporul.
Dacă proiectul de lege privind siguranța mediului în raport cu interacțunea cu mai multe substanțe din industria farmaceutică va fi adoptat, cetățenii vor fi nevoiți să înapoieze în farmacii medicamentele expirate. Astfel, după votul decisiv al deputaților, atât pe ambalajele medicamentelor, cât și pe prospect, va exista mesajul “Medicamentele expirate trebuie returnate în farmacii”, ceea ce va reprezenta o obligativitate impusă cetățenilor din România, a cărei nesupunere ar putea avea consecințe legale.
Din păcate, o mare parte dintre români nu sunt informați privind efectele devastatoare pentru mediu atunci când apa sau solul sunt infestate cu anumite substanțe din industria farmaceutică.
Potrivit inițiatorilor proiectului, aproximativ 50% din cantitatea medicamentelor expirate nu sunt depozitate în condiții de siguranță pentru mediul înconjurător, astfel că, 1.500 de tone de medicamente expirate ajung în fiecare an, fie în gropile de gunoi, fie în sistemul de canalizare, provocând daune serioase pe termen mediu și lung.
În acest moment, legistlația prevede ca medicamentele expirate să poată fi depuse la farmacii, drogherii, oficii locale de distribuție, dar nu obligă în mod special farmaciile să le primească, astfel că, o parte dintre acestea nu doresc să primească medicamentele expirate.
Proiectul de lege menționează ca mesajul care indică depunerea medicamentelor în farmacii să fie prezent în trei locuri, mai exact, pe ambalajul primar (cel aflat în contact direct cu medicamentele – blister/ folie), pe cel secundar (cel în care este introdus ambalajul primar – cutie), dar și pe prospectul medicamentelor, potrivit avocat.net.
Mai mult, atenționarea trebuie scrisă cu un font citeț, astfel încât, mesajul să fie într-un format vizibil și ușor de observat pentru toată lumea.
O altă regulă propusă în acest proiect de lege este aceea ca niciun alt text, cu excepția denumirii medicamentului, să nu fie scris cu dimensiune mai mare decât mesajul de atenționare.
Momentan, în farmacii nu există medicamente care să conțină acest mesaj de atenționare, deoarece, pentru a fi aplicat, proiectul de lege trebuie să primească votul deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.