Românii sunt mari consumatori de murături. Majoritatea le mănâncă într-o salată alături de preparate pline de sosuri și cu multă carne, alții le preferă într-un kebab și unii dintre ei le consumă alături de un platou tradițional românesc ce conține de obicei: mezeluri, brânzeturi sau legume făcute la grătar. O parte din gospodine adoră să le facă în saramură, nu în oțet. Iată secretul pentru provizii delicioase pentru iarnă! Cu siguranță o să îți iasă perfect dacă vei respecta sfaturile de mai jos. Cum trebuie să procedezi?
Din ce în ce mai multe gospodine vor să afle secretul unor murături perfecte. Cu siguranță doamnele au avut și ani în care s-au trezit cu legumele puse la fermentat care s-au stricat sau care nu au avut tocmai un gust dorit de ele. Există nenumărate rețete pentru murături în saramură sau oțet.
Mulți le preferă pe cele în saramură care sunt puțin mai dulci pentru că se simt mult mai bine arome precum: boabe de muștar, boabe de piper, hrean sau cimbru. Un detaliu știut de mai puține gospodine este frunza de vișin care trebuie adăugată în borcan. Ea poate fi pusă pe fundul recipientului sau între legume.
Experții îți recomandă să pui mai multe alimente la un loc pentru că așa vei desface doar un singur borcan și îl vei pune pe masă familiei. Gusturile nu se discută, iar câțiva oameni preferă doar castraveții și unii doar gogoșarii murați. Indiferent de ce alegi să pui la fermentat, nu uita de frunza de vișin care te ajută să ai murături crocante și cu o textură exact pe gustul pofticioșilor.
Pentru un astfel de preparat ai nevoie de: 2,5 kg de gogonele sau castraveți, 2 morcovi, câteva flori de conopidă, 4 linguri de sare grunjoasă, 1 tulpină de hrean, mărar uscat, frunze de țelină, 4 foi de dafin, 8 căței de usturoi, boabe de piper, frunză de vișin și boabe de muștar.
Trebuie să sterilizezi borcanele în care pui murăturile, ulterior să pregătești legumele. Spală, curăță și taie în bucăți produsele alese de tine. Pasul următor este să pui 3 litri de apă la foc mediu și să adaugi 4 linguri de sare.
Toarnă saramura fierbinte peste gogoșari și castraveți sau gogonele și sigilează borcanele cu o folie, ulterior vei observa cum ele se vor închide foarte bine. Acestea trebuie depozitate la loc uscat și răcoros, departe de razele soarelui. Bucătarii profesioniști susțin că nu trebuie să deschizi borcanele pentru cel puțin două săptămâni.