Un nou cutremur în România! Cutremur în România, duminică, 11 septembrie 2022. Cutremurul din această dimineață s-a produs în zona seismică Vrancea. Anunțul a fost făcut Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. La ora la care scriem acest material a avut loc Un nou cutremur în România, în jurul orei 19:08, tot în zona Vrancea. Află ce magnitudine a avut seismul!
Update 11 septembrie, ora 19:25: La ora 19:08 minunte, anunță INCDFP, a avut loc un nou cutremur în România. Conform datelor, magnitudinea acestuia a fost de 4,3 gtrade pe scara Richter. Seismul, conform dateor, s-a produs la 140 de km adâncime, fiind resimțit în următoarele orașe:
INCDFP – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a anunțat că un nou seism s-a produs în zona seismică Vrancea, azi, la ora 07:41:39 (ora locală a României). Cutremurul care s-a produs duminică dimineața a avut magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 115 km.
Cutremurul a fost catalogat de specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului drept unul „slab”. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85km S de Bacau, 95km E de Brasov, 103km V de Galati, 108km NV de Braila, 113km NE de Ploiesti, 161km N de Bucuresti, 163km S de Iasi, 185km NE de Pitesti, 206km SV de Chisinau, 207km E de Sibiu.
Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare, profesorul Mircea Radulian, a precizat că un seism important poate avea loc oricând în România, specialiștilor fiindu-le imposibil să prezinte o dată aproximativă.
„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase.
Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de altă parte, ca om de știință tu trebuie să fii foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a spus profesorul Mircea Radulian.
De departe, zona seismică Vrancea este considerată cea mai activă zona epicentrala din România, fiind o sursă a numeroase cutremure. Regiunea Vrancea include o arie limitată la curbura Munților Carpați, iar cele mai multe seisme își au originea în zona muntoasă și subcarpatică a Curburii, în Munții Vrancei și ai Buzăului.
Cutremurele produse în zona seismică Vrancea au o adâncime intermediară sau subcrustală. Ele sunt generate în focare situate la adâncimi cuprinse între 60-220 km. Totuși, cele mia importante cutremure s-au produs la între 80-170 km adâncime. Cel mai adânc cutremur de aici cunoscut a avut loc la o adâncime de aproximativ 210-220 km.
În afară de cutremurele subcrustale sau intermediare, în zona Vrancea se mai produc și cutremure de tip crustal și superficial, la adâncimi mai mici de 60 km, cu o frecvența mai mare la aproximativ 15-40 km adâncime.