08 sept. 2022 | 18:59

Țările care nu pot fi cucerite într-un război. Care sunt atuurile lor

Politică Externă
Țările care nu pot fi cucerite într-un război. Care sunt atuurile lor
Finalul celui de-al Doilea Război Mondial și dispariția colonialismului

Adevărata cucerire a unei țări înseamnă mai mult decât invadarea granițelor sale terestre. Pentru a cuceri cu adevărat o țară, un invadator trebuie să-i supună poporul. Să pună capăt voinței de a lupta. Există multe țări în lume cu multă experiență în acest domeniu și sunt mult mai multe țări care au fost la capătul unei subjugări. la această oră, deși pare imposibil, putem vorbi de țările care nu pot fi cucerite într-un război. Sunt cel puțin cinci astfel de state, care au atuuri importante, și care susțin această afirmație.

Finalul celui de-al Doilea Război Mondial și dispariția colonialismului

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, epoca colonialismului a luat sfârșit în mod oficial. Cceea ce a rezultat din acest sfârșit a fost o renaștere a acelor popoare și a culturii lor.

Această renaștere a demonstrat că popoarele nu au fost niciodată cu adevărat supuse în primul rând.

Apoi, au existat unele țări care fie nu au încetat niciodată să lupte, fie au luptat constant pentru dreptul lor la existență încă de când și-au câștigat independența.

Unele dintre ele au depășit mari greutăți și au câștigat respectul vecinilor și al foștilor dușmani. Alternativa era să se lase supuse unor puteri străine doar pentru că nu aveau cele mai noi și mai bune tehnologii militare.

Care sunt țările care nu pot fi cucerite într-un război

Am încercat să facem o analiză a țărilor ale căror oameni, geografie, mărime, populație și cultură nu ar permite niciodată unui invadator să le cucerească. De data aceasta, ne vom uita la țări mai mici care au înfruntat marile puteri în calitate de outsider și au ieșit învingătoare.

1. Vietnam, a rezistat în fața hoardelor și americanilor

Războiul din Vietnam nu a fost un meci istoric de categorie secundară. Dacă vreți, a fost o luptă de campionat la categoria grea. Doar că Statele Unite nu și-au dat seama de acest lucru la vremea respectivă.

Istoria poporului și a apărării formidabile a Vietnamului datează cu mult înainte de anii 60. Și chiar înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Din punct de vedere istoric, Vietnamul a fost considerat una dintre cele mai militariste țări din regiune, și pe bună dreptate. Vietnamul a alungat invadatorii încă din secolul al XIII-lea.

Este momentul când hoardele mongole au încercat să se mute din China. Deși nu a fost Genghis Khan în fruntea armatei invadatoare, nu a fost prea departe de vremurile liderului decedat atunci.

Dinastia Yuan a lui Kubali Khan a încercat de trei ori să-i supună pe vietnamezi. La ultima invazie, Khan a trimis 400 de nave și 300.000 de oameni în Vietnam. Khan și-a văzut fiecare navă scufundată, iar armata a fost hărțuită de vietnamezi pe tot drumul de întoarcere în China.

2. Finlanda, este una din țările care nu pot fi cucerite într-un război

Deși nu se cunosc prea multe despre istoria timpurie a Finlandei, există câteva istorii vikinge care menționează zone din Finlanda și oamenii care locuiesc în acele zone. Aceste povești implică de obicei vikingi care sunt uciși sau care cad în luptă.

Același lucru este valabil și pentru norvegieni, suedezi, danezi și, practic, oricine altcineva care a pus ochii pe Finlanda. În anii care au trecut, finlandezii s-au lăsat dominați de Suedia și Rusia.

Dar după ce au primit autonomia în 1917, Finlanda nu avea de gând să renunțe la ea. În cele din urmă, au devenit o republică și au fost mulțumiți de această situație până în preajma începerii celui de-al Doilea Război Mondial.

Atunci a avut loc invazia Uniunii Sovietice. Invazia Finlandei nu a mers bine pentru URSS. A durat doar 105 zile, iar „Războiul de iarnă”, așa cum a fost numit, a fost scena unora dintre cele mai brutale lupte pe care lumea le-a văzut până în prezent.

Finlandezii au fost nemiloși și necruțători în apărarea teritoriului lor. De exemplu, incidentul Raatteentie a implicat o ambuscadă întinsă de 300 de finlandezi unei forțe sovietice de 25.000 de oameni. Finlandezii i-au distrus pe ruși aproape până la ultimul om.

Lunetistul finlandez Simo Hayha a ucis 505 ruși și nu a pierdut nici un moment de somn. Atunci când finlandezii în retragere au distrus tot ceea ce putea fi de folos unui invadator, au forțat trupele sovietice să mărșăluiască pe lacuri înghețate.

3. Israel, un stat impenetrabil

Dacă o parte din ceea ce face din Statele Unite o țară de necucerit este faptul că fiecare cetățean este capabil să ia armele împotriva unui invadator, imaginați-vă cât de eficientă ar fi această forță de miliție improvizată dacă fiecare cetățean ar fi, de asemenea, un soldat instruit.

Acesta este Israelul, cu 1,5 milioane de soldați de rezervă foarte bine pregătiți. Israelul are un serviciu militar obligatoriu pentru toți cetățenii săi, bărbați și feme, încă din 1949 și asta pentru un motiv întemeiat.

Israelul se află într-o zonă dificilă. Majoritatea vecinilor săi nu doresc ca Israelul să existe. Acest lucru înseamnă că statul evreu luptă constant pentru supraviețuire într-un fel, formă sau altul și sunt incredibil de buni la asta.

În aproape 70 de ani de istorie, Israelul a obținut un bilanț de război perfect. Nu este rău pentru nicio țară, cu atât mai puțin pentru una care ia foc pentru literalmente orice face.

Nu numai că Israelul va șterge pe jos cu dușmanii săi, dar nu trage pumni. Acesta este motivul pentru care războaiele împotriva Israelului nu durează mult. Cle mai multe dintre ele au durat mai puțin de un an, iar cele mai scurte doar șase zile.

În ceea ce privește invadarea Israelului, ultima dată când o armată invadatoare a fost în Israel propriu-zis, a fost în timpul Războiului de Independență din 1948-49.

De atunci, cel mai departe a ajuns un invadator în interiorul Israelului a fost în zonele confiscate de israelieni în timpul unui război anterior.

4. Japonia, amestec de tech și tradițional. Una din țările care nu pot fi cucerite într-un război

Una dintre cele mai vechi civilizații din lume, Japonia a reușit să își păstreze cultura și istoria relativ intacte de-a lungul secolelor, deoarece Japonia continentală nu a fost niciodată invadată de o forță exterioară.

Contrar credinței populare, taifunurile nu au distrus complet flotele mongole. Invadatorii mongoli au reușit să debarce pe unele dintre insulele japoneze.

Dar după câteva victorii și câteva înfrângeri uluitoare, japonezii i-au epuizat pe mongoli, iar aceștia au fost nevoiți să se retragă înapoi la navele lor. Atunci a lovit primul taifun.

Mongolii au invadat din nou, mai puțin de șapte ani mai târziu. Atunci veneau cu o flotă de 4.400 de nave și aproximativ 140.000 de soldați mongoli, coreeni și chinezi.

Samuraii japonezi care apărau Golful Hakata nu aveau de gând să aștepte debarcarea inamicului și chiar au urcat la bordul navelor chinezești pentru a-i măcelări pe marinarii acestora.

De atunci, Codul Bushido nu a făcut decât să crească în importanță, iar principalii inamici ai Japoniei au fost japonezii. Odată ce Japonia s-a debarasat de sistemul feudal și s-a unificat, a devenit o forță de luat în seamă.

Japonia a spulberat noțiunea că o armată asiatică nu este capabilă să învingă o armată occidentală într-un război real, învingându-i categoric pe ruși atât pe uscat, cât și pe mare în 1905, pregătind terenul pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Atacul de la Pearl Harbor nu a fost o idee prea bună

Deși atacul de la Pearl Harbor nu a fost o idee prea bună, japonezii s-au asigurat că americanii știau că orice invazie a teritoriului japonez îi va costa scump. Și-au respectat promisiunea, în mare parte luptând până la moarte.

Statele Unite au înțeles mesajul, alegând să arunce arme nucleare asupra Japoniei pentru a forța capitularea, în loc să încerce o invazie. Chiar dacă SUA au obținut capitularea cerută, Japonia nu a fost o țară cucerită.

Statele Unite au părăsit Japonia după șapte ani de ocupație și după ce au înțeles că comunismul era mai rău decât luptele mărunte. „Bushido” a început să capete o altă semnificație pentru japonezi. Nu era doar unul de loialitate extremă față de tradiții sau concepte, sau chiar față de stat.

S-a transformat în întreaga cultură japoneză până când a început să reprezinte un fel de curaj extrem și rezistență în fața adversității. Mulți japonezi ezită să folosească bushido în legătură cu armata japoneză.

Dar ascensiunea Chinei alimentează eforturile de a modifica constituția pacifistă a Japoniei pentru a permite forțelor sale de autoapărare să adopte o poziție mai agresivă în anumite zone.

5. Filipine, statul care l-a ucis pe Ferdinand Magellan

Cele peste 7.000 de insule ale Filipinelor nu sunt o țară pe care orice invadator ar trebui să aștepte cu nerăbdare să o supună. Filipinele au rezistat invadatorilor încă de când filipinezii l-au ucis pe Ferdinand Magellan în 1521.

Timp de peste 300 de ani, locuitorii din Filipine nu au fost în mare parte încântați să se afle sub dominația spaniolă. Asta a dus la o serie de insurecții, revolte și revolte directe împotriva spaniolilor.

De fapt, pe întreaga durată a colonialismului spaniol în Filipine, Moro din Sulu și Mindinao au luptat împotriva ocupanților lor. Acesta este un popor care nu va fi cucerit.

Populația din Filipine s-a ridicat pentru a scăpa de lanțurile colonizatorilor spanioli. De altfel, exista deja un plan masiv, precum și un guvern secret din umbră pregătit să preia puterea imediat ce spaniolii ar fi plecat.

Această revoluție a continuat până la Războiul hispano-american. Atunci, americanii au smuls națiunea insulară, spre disperarea și surpriza filipinezilor.

Luptătorii pentru libertate din Filipine au fost atât de indignați de ocupația americană încât trupele americane au fost nevoite să adopte o nouă armă de mână cu un calibru mai mare.

Luptătorii Moro, împușcați cu pistolul Colt de calibrul 38 M1892 Army-Navy din dotarea standard, nu se mai oprea din a se năpusti asupra trupelor americane, iar trupele americane din Filipine erau ucise din lipsă de putere de foc.

Între timp, Filipine a creat oricum un guvern și a declarat imediat război Statelor Unite și, chiar dacă acesta s-a încheiat cu capturarea liderului rebel Emilio Aguinaldo, trupele americane aveau să rămână în Filipine până în 1913, încercând să supună gherilele din junglă și din insulele periferice. Până la invazia Japoniei.

Concluzie

Deși par mici, și vulnerabile, aceste state intră în categoria despre care ne-am propus să vorbim, și-anume țările care nu pot fi cucerite într-un război. Așa că, dacă vă gândiți cumva la vreo invazie, ar fi bine să evitați aceste state.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Florin Piersic, schimbare bruscă. Actorul a ajuns de nerecunoscut
EVZ.ro
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews
Călin Georgescu a înlemnit! Anunțul detonează toată țara: Românii să vadă că NU...
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Mediaflux
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro