08 sept. 2022 | 14:46

Îți place mâncarea picantă? Ce personalitate ai, în funcție de mâncarea pe care o consumi

Știri generale
Îți place mâncarea picantă? Ce personalitate ai, în funcție de mâncarea pe care o consumi
Te-ai întrebat vreodată dacă mâncarea pe care o alegi poate spune câte ceva despre tine?

Tuturor ne place o mâncare bună, fie picantă, sau nu. Dar te-ai întrebat vreodată dacă mâncarea pe care o consumi poate spune câte ceva despre tine? Îți place mâncarea picantă? Dacă da, este momentul să afli ce personalitate ai, în funcție de mâncarea pe care o consumi. Vom vorbi și despre personalitatea, în funcție de celelalte feluri de mâncare, în afară de cele picante.

O masă la restaurant… picantă

Imaginați-vă că sunteți la o întâlnire la un restaurant italian. Toți oamenii nutresc afecțiune unul pentru celălalt.

Amândoi vă bucurați să descoperiți lucrurile pe care le aveți în comun, cum ar fi preferința pentru același vin. Sau pasiunea pentru un anumit film.

Dar, dintr-o dată, lucrurile iau o întorsătură negativă. Partenera ta toarnă jumătate de sticlă de sos Tabasco pe pizza arrabbiata.

Îți oferă o felie îmbibată în sos și continuă să se entuziasmeze cu privire la diversele feluri de mâncare picante de la restaurantul ei preferat, pe care „trebuie să le încercați în curând”.

Până acum, de fapt, ai fost destul de mulțumit de alegerea restaurantului, iar spaghetele carbonara din farfurie sunt exact așa cum îți plac.

Erai pe punctul de a comanda desertul tău preferat, panna cotta, dar perspectiva de a împărți mâncăruri picante cu partenera ta în viitor te-a făcut să renunți.

Ce-ar fi dacă neliniștea ta la descoperirea acestor preferințe alimentare opuse nu ar fi nefondată?

Filosoful Ludwig Feuerbach scria că „Pentru că ceea ce mănânc, ceea ce beau este în sine al doilea eu  al ființei mele„.

Ce înseamnă acest lucru pentru modul în care vă vedeți partenerul sau partenera?

De fapt, dacă nu știați, ceea ce mâncați poate spune ce personalitate ai, în funcție de mâncarea pe care o consumi, fie picantă sau nu.

Îți spunem ce personalitate ai, în funcție de mâncarea pe care o consumi

Suntem convinși că nu știai asta, dar da, mâncarea poate dezvălui personalitatea ta, în funcție de felul ales, și de modul în care o mănânci.

Așa că, în cele ce urmează vom încerca împreună să vedem care sunt aceste personalități, în funcție de mâncarea aleasă.

În prima parte am ales să ne axăm pe acele mâncăruri picante, unele de-a dreptul foc.

Tipul de personalitate și mâncărurile picante

Începerea zilei cu o porție suplimentară de condimente se poate dovedi a fi benefică. Mai ales dacă doriți să eliminați câteva calorii în plus.

Dar dacă ai tendința de a gravita spre dulceața picantă, doar pe baza apetitului pentru ea, ce spune asta despre personalitatea ta? Potrivit unui studiu, destul de mult.

Un studiu al Universității din Pennsylvania privind ingestia de chili a analizat persoanele cu tendința de a mânca ardei picanți.

Din punct de vedere al personalității, participanții tindeau să fie mai înclinați spre activități riscante.

Așa se face că aceștia erau înclinați spre parașutismul, plonjarea în apă înghețată și conducerea rapidă.

Logica din spatele acestei conexiuni se reduce, practic, la evaluarea riscurilor.

Pentru a lua parte la activități temerare, o persoană trebuie să evalueze riscurile implicate, să își cântărească opțiunile și apoi să își înfrunte temerile.

În acest caz, teama generală este aceea de a-ți arde gura.

„Cazuri de căutare a senzațiilor tari”

Capsaicina este iritantul care face ca ardeii iuți să fie atât de picanți. Nu este un compus chimic pentru papilele gustative.

Este o substanță chimică care declanșează receptorii de durere.

Paul Rozin, unul dintre autorii principali ai studiului, sugerează că înclinația către alimentele picante este, în esență, o formă de masochism benign.

La fel ca o mulțime de alte activități de asumare a riscurilor, mâncatul unui ardei iute este negativ, dar numai într-o anumită măsură.

„Ardeiul iute stimulează un sistem senzorial înnăscut de avertizare, dar nu este dăunător.

Plăcerea iritației poate rezulta din aprecierea utilizatorului că senzația și reacția de apărare a organismului față de aceasta sunt inofensive.

Mâncatul de ardei iute, mersul pe montagne russe, băile foarte fierbinți și multe alte activități umane pot fi considerate cazuri de căutare a senzațiilor tari sau de plăcere a riscurilor constrânse.”, se arată în studiu.

Vezi și: Cum bei cafeaua, în funcție de personalitatea ta. Cine o preferă amară și fără lapte

Iubitorii de chili sunt dornici să încerce lucruri noi

Același studiu a mai arătat că pasionații de mâncăruri picante sunt dispuși să își asume riscuri.

Sunt dornici de varietate, emoții puternice și aventuri. Toate acestea sunt caracteristici legate de cei care caută senzații tari.

Văzut într-o lumină bună, acest lucru înseamnă că au un grad ridicat de curiozitate, iar în termeni mai puțin prietenoși, se plictisesc ușor.

Aceste cunoștințe despre personalitatea partenerului tău ar trebui să tragă un semnal de alarmă dacă ești o persoană căreia îi place să joace la sigur.

Persoanele care evită emoțiile, prețuiesc consecvența și, în general, se descurcă perfect fără să se expună la situații extreme ar trebui să acorde mai multă atenție pe viitor preferinței unei noi cunoștințe pentru condimentele iuți.

Chiar dacă ardeii iuți sunt benefici pentru sănătate, îți stimulează metabolismul și au un efect analgezic și antibacterian.

Personalitatea ta, în funcție de mâncărurile clasice

În această parte, a doua, a materialului nostru, am zis să nu-i lăsăm pe afară și pe pasionații de mâncăruri nepicante. Așa că iată ce am aflat, tot din același studiu.

Faptul de a avea o poftă de dulce poate însemna că ai o personalitate dulce pe măsură, potrivit unui studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care tânjesc după prăjituri, batoane de ciocolată sau alte alimente la fel de dulci sunt mai predispuse să fie agreabile, prietenoase, plăcute și sociabile.

Vezi și: Ce spune tubul cu pastă de dinți despre personalitatea ta. Sigur nu te gândeai la asta!

Dulciurile spun că că te lași copleșit ușor?

Cine nu iubește o combinație bună dulce-acrișoară? Cu toate acestea, există ceva deosebit de dorit în legătură cu acele bomboane acrișoare cu fructe.

Mai ales dacă vă simțiți adesea în conflict sau frustrați de viața voastră. Dulciurile, în general, sunt adesea folosite ca alimente de confort.

În general, oamenii caută alimente acide atunci când sunt la limită, neliniștiți sau anxioși.

Dacă tânjești constant după cele două arome împreună, poate indica faptul că te lași copleșit ușor, dar și că ești bun la a readuce echilibrul în viața ta.

Mâncarea fast-food spune despre tine că îți asumi riscuri

Atunci când te decizi unde să mănânci în oraș, sugerezi noul restaurant fusion?

Cumperi alimente la întâmplare de la magazin, chiar dacă nu știi ce sunt, pentru că arată amuzant?

Dacă ați răspuns cu un da entuziast la o sharoma sau un kebab, sau un harmburger, probabil că ești o persoană care își asumă riscuri.

Ești o persoană care iubește, de asemenea, lucruri precum bungee jumping sau bursa de valori, potrivit studiului.

O nouă mâncare este o nouă aventură care așteaptă să se întâmple. Nu veți pierde niciun minut, sau gust, din ea.

Pizza spune că ești un extrovertit

Pizza se află în fruntea listei de alimente preferate de mulți oameni.

Unul dintre motivele pentru care nu poți rezista unei felii este că pizza este cel mai dependent aliment, potrivit unui studiu.

Combinația de grăsimi și carbohidrați simpli face creierul să se aprindă ca un pom de Crăciun.

Dar dacă îți place această bunătate cu brânză și crustă, arată, de asemenea, că s-ar putea să fi un extrovertit.

Pizza este mâncarea de petrecere supremă, convenabilă, ieftină, hrănește o mulțime, ceea ce o face să fie mâncarea de bază pentru persoanele care iubesc să fie înconjurate de alții.

Mâncărurile tradiționale spun că acorzi o mare importanță familiei 

Tradițiile sunt modalitățile prin care păstrăm legătura cu locul de unde venim.

În niciun alt domeniu nu este mai adevărat decât în cel al alimentației. Dar a fi un tradiționalist nu înseamnă că ești plictisitor!

Oamenii care mânâncă carne și cartofi preferă o viață simplă, fără complicații.

Acordă o mare importanță familiei și tradițiilor, spune studiul. Și nu trebuie să fie o friptură la ceaun, în sine, ci mai degrabă orice mâncare cu care ai crescut mâncând-o în mod obișnuit și care te face să te simți conectat cu cei dragi.

Concluzie

Acum că ai aflat toate astea, poate îți va fi mai ușor, la următoarea întâlnire cu partenerul sau partenera, să-i ghicești personalitatea.

Așa vei evita, cine-știe, un viitor neplăcut cu cineva care nu este pe aceeași lungime de undă cu tine.

Vezi cazul Simonei Halep, care divorțează la nici un an de la căsătorie.