08 sept. 2022 | 15:23

Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022. În ce zi pică și ce este bine să faci

Diverse
Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022. În ce zi pică și ce este bine să faci
Data cand este praznuita Inaltarea Sfintei Cruci 2022

Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022, una dintre cele mai vechi sărbători ale creștinilor. Pe ce dată pică, anul acesta, sărbătoarea marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este o zi de post care le amintește credincioșilor de Patimile și Răstignirea pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos.

Când este Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Data la care este prăznuită

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare creștină prăznuită de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la data de 14 septembrie. Sărbătoarea care amintește de Patimile și Răstignirea lui Iisus Hristos pică în 2022 într-o zi de miercuri. Este o zi în care se ține post, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Două mari evenimente ale Creștinătății sunt amintite de sărbătoarea Sfintei Cruci, respectiv Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și Înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie, anul 335.

Al doilea mare eveniment amintit de sărbătoarea Sfintei Cruci este Aducerea Sfintei cruci de la perși, în anul 629, în vremea împăratului Heraclius, care a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci, în istorie

Istoria spune că Sfânta împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a poruncit ca Sfânta Cruce să fie aflată. Prin urmare, datorită împărătesei Elena s-au găsit trei cruci pe Golgota.

De asemenea, se spune că, pentru a afla care a fost crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit, episcopul Macarie a hotărât ca cele trei cruci să fie atinse, pe rând, de o femeie moartă. În momentul când crucea pe care Iisus Hristos a fost răstignit a atins-o pe acea femeie, ea a înviat.

Martor fiind la această minune, episcopul Macarie a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci într-un loc înalt, pentru ca toți oamenii să o poată vedea. După ce împăratul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, el a adus Sfânta Cruce în Persia, unde a rămas timp de paisprezece ani. Apoi, împăratul Heraclie l-a învins pe Hosroe și a adus cu el Sfânta Cruce la Ierusalim.

Inaltarea Sfintei Cruci, sarbatoare de cruce rosie

Inaltarea Sfintei Cruci, sarbatoare de cruce rosie

Biserici și mănăstiri cu hramul Înălțării Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare în cinstea căreia care bisericile și mănăstirile din România oficiază slujbe speciale. De menționat este că, în România există mai multe biserici și mănăstiri care poartă hramul Înălțării Sfintei Cruci. Printre ele, se numără și următoarele:

  • Mănăstirea Lupșa (județul Alba)
  • Biserica Sfântul Vasile cel Mare (București)
  • Mănăstirea Caraiman (Bușteni)
  • Mănăstirea Sfintei Cruci (județul Bihor)
  • Mănăstirea Sângeap-Basaraba (Iași)
  • Mănăstirea Dervent- (județul Constanța)
  • Mănăstirea Șatra (Maramureș)
  • Mănăstirea Bixad (județul Satu Mare)
  • Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci din Cășiel  (județul Cluj)
  • Mănăstirile Cebza și Partoș (județul Timiș)
Inaltarea Sfintei Cruci, o sarbatoare care abunda in traditii si superstitii

Inaltarea Sfintei Cruci, o sarbatoare care abunda in traditii si superstitii

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci 2022

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare care abundă în tradiții și obiceiuri, pe care românii le respectă. Popular, sărbătoarea mai este cunoscută și sub sub denumirile de Cârstovul Viilor, Ziua Crucii sau Ziua Șarpelui.

În popor, Ziua Crucii marchează începerea culesului viilor. În această zi, în unele zone din țară se bat nucile. Tradiția spune că nucii care sunt bătuți de Înălțarea Sfintei Cruci vor dar rod bun și în anii următori.

Tot credința populară spune că în această zi, șerpii se ascund sub pământ și acolo vor rămâne până la primăvară. Este și motivul pentru care sărbătoarea mai poartă și numele de Ziua Șarpelui. Sunt și zone din România, unde oamenii cred că pe 14 septembrie se strâng toți șerpii laolaltă, iar prin încolăcirea lor produc o mărgică ce poate vindeca boli.

Înălțarea Sfintei Cruci 2022 este și despre culesul ultimelor ierburi de leac. Aceste ierburi de leac sunt duse apoi la biserică, unde sunt atinse de crucile sfințite. După ce sunt sfințite și ele, se pun pe la icoane și apoi sunt folosite la vindecarea bolilor.

Parteneri
Secretul pe care nu multe gospodine îl știu. Când se adaugă usturoiul în piftie pentru un rezultat delicios
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Vânt puternic, ploi și ninsoare abundentă, de Crăciun. Vremea de care ne era dor, de Sărbători
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro