08 sept. 2022 | 15:01

Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Detalii la care trebuie să fii atent. Principalele avantaje și dezavantaje

Diverse
Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Detalii la care trebuie să fii atent. Principalele avantaje și dezavantaje
Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL

Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Persoanele care vor să-și înființeze propria afacere au de ales între aceste două tipuri de forme juridice de organizare. Înainte de a lua o decizie în acest sens, recomandat este să aveți în vedere câteva criterii importante de diferențiere între cele două, PFA (Persoană Fizică Autorizată) și SRL (Societate cu Răspundere Limitată).

Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL

Dacă ai de gând să-ți deschizi firma proprie și nu știi ce formă de organizare să alegi, nu-i problemă, îți detaliem pas cu pas ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Nu a existat antreprenor la început de drum care să știe pentru ce forme juridice de organizare poate opta pe viitor. Cel mai important este să te documentezi înainte de a lua decizii, mai ales că trebuie să achiți anumite taxe la stat.

Cele mai cunoscute forme de organizare de la la noi sunt SRL și PFA, însă acestea au avantaje și dezavantaje. De obicei, persoanele care au de gând să pună bazele unei afaceri se interesează ce forme juridice se potrivesc cel mai bine cu organizarea afacerii.

Mai mult de atât, acest factor este destul de important, pentru că poate influența pozitiv sau negativ afacerea. Dar haideți să vedem ce diferențe sunt între un PFA și un SRL.

PFA – Persoană Fizică Autorizată

O să începem cu PFA (Persoană Fizică Autorizată). Este mai mult un tip de întreprindere economică, nu o societate. Este mult mai ieftin de administrat și de înființat față de un SRL.

Astfel, dacă o persoană alege să-și facă un PFA, trebuie să știe că-și va putea desfășura individual activitățile economice și va avea mai puține declarații de depus la ANAF.

Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. La PFA, fondatorul este întotdeauna o singură persoană. Abia după ce s-a înființat firma, se pot adăuga soțul sau soția, exclus alte persoane străine. În plus, costurile de înființare sunt foarte mici, aproximativ 250 lei, taxe percepute de Registrul Comerţului, dar și cheltuieli reduse cu administrarea.

Pentru cei care vor să aleagă PFA, trebuie să știe că pot desfășura activități doar pentru care au diploma de calificare.

Nu este nevoie de contabil la PFA

Totodată, nu este nevoie să angajezi un contabil autorizat la PFA. Contabilitatea o poate ține chiar persoana care a înființat firma. La ANAF sunt necesare doar câteva declarații, iar persoana fizică autorizată poate să aibă angajați.

Un plus mare este faptul că firmele care sunt pe PFA pot scoate banii ușor din firmă, fără a nota anul în documentele oficiale.

Mai mult de atât, procesul de desfiinţare a unui PFA necesită costuri mai mici și este mai simplu.

O persoană care înființează PFA are doar trei obligații către bugetul de stat, și anume: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 31,3% din venitul lunar declarat de asigurat contribuţii la sitemul de pensii CAS.

La PFA ai două regimuri fiscale:

  • sistemul real – ai taxe cuprinse între 30-42% din profit/
  • norma de venit – achitarea unei sume fixe la stat, între 400-900 lei/lună în funcție de tipul de activitate și locația sediului firmei.

Există totuși și un mic dezavantaj. Pentru a putea deține un PFA, este musai să se depună unele documente care atestă pregătirea profesională a celui care solicită: cărți de muncă, atestate, diplome cu experiența. Pentru desființarea unui PFA vei plăti aproximativ 600 de lei.

SRL – Societate cu Răspundere Limitată

Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. SRL-ul este tip de societate total diferită de persoanele care au înființat-o și o conduc. Aici vorbim despre o persoană juridică, care răspunde în limita capitalului social.

Un SRL poate avea doar maxim 50 de fondatori, printre care asociați și administratori.

Un mare plus este că desfășura orice activități dorești, nefiind obligatorie depunerea unor documente care să ateste pregătirea şi experienţa profesională a fondatorilor firmei în domeniul ales.

Nu există limite în vederea desfășurării mai multor activități economice din domenii diferite.

Asta înseamnă că se pot alege mai multe coduri CAEN.

Față de un PFA, contabilitatea SRL-ului este mult mai complicată, fiind necesar ajutorul unui contabil specializat. La ANAF, o firmă care deține SRL poate fi înregistrată ca microîntreprindere, fiind mai avantajos.

La SRL poți desfășura activități fără diplome de performanță

Tot diferit de PFA, la SRL se depun multe declarații, iar pentru a scoate banii din firmă, trebuie să plătești impozit pe dividente – 5% din suma pe care o scoți din firmă.

La SRL ai tot două regimuri fiscale;

  • microintreprindere – ai taxe cuprinse între 1 și 3% din venit (1% dacă ai minim 1 angajat)
  • impozit pe profit – se achită 16% din profit.

De asemenea, dacă există datorii la SRL, răspunderea fiecărui asociat în parte este limitată la capitalul social pe care l-a depus în momentul înfiinţării SRL-ului.

Pe de altă parte, SRL-urile pot lua parte la licitații publice sau private.

 

Digisport.ro
Un elvețian s-a mutat de două luni în București și s-a convins: ”Puțin îndoielnic”. A caracterizat Capitala în CINCI cuvinte
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Un canibal a fost grațiat de Putin, după ce a fost rănit pe frontul din Ucraina. Bestia a mâncat inima unui muncitor din Tadjikistan
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Gabriel Trifu, înșelat de Catrinel Sandu. Adevărul despre divorț
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Taxele care ar putea fi majorate începând cu 2025. Românii trebuie să se pregătească
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
BANI în PLUS la RECALCULARE! ADEVERINȚELE trebuie DUSE URGENT la CASA de PENSII
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro