Codul rutier prevede sancțiuni financiare consistente pentru șoferii care nu respectă preverile legislative. Deși mulți s-au obișnuit să își depoziteze în partea din față a autoturismului tot felul de lucruri nu neapărat utile, acest lucru nu se conformează legii. Șoferii ar putea să fie nevoiți să scoată din buzunare sume de bani destul de mari pentru acest obicei. Află în rândurile următoare care este obiectul din mașină pentru care poți fi amendat cu 2.900 lei.
Amenzi consistente pentru șoferii care țin aceste obiecte lângă parbrizul mașinii. Când cumpărăm un odorizant pentru mașină, suntem tentați să îl amplasăm în partea din față a autoturismului. Chiar aproape de parbriz, lângă oglinda retrovizoare. Tot aici alegem să punem și iconițele, diverse suporturi pentru dispozitivele pe care le folosim în mașină, etc.
Însă chiar pentru odorizantul din mașină, depozitat la locul nepotrivit, șoferii riscă să fie amendați cu sume consistente de bani. Totul din cauza unui motiv foarte simplu. Potrivit Codului rutier, amplasarea de diverse obiecte în zona parbrizului influențează vizibilitatea în trafic.
Amenzile pentru carnețele de notițe, obiecte cu conotație religioasă, elemente de decor, abțibilduri etc. încep de la suma de 1.305 de lei. Contravențiile se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni. În astfel de cazuri, polițiștii aplică și între 9 și 20 punct de amendă. Sancțiunea financiară maximă se poate ridica până la 2.900 de lei, potrivit Codului rutier.
Legea este clară în această privință. „Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni”, se arată în Codul rutier 2022.
Un alt obicei pentru care șoferii pot fi amendați cu sume până în 2.900 de lei are de-a face cu starea în care se află parbrizul sau lunetele mașinii. Dacă acestea sunt murdare, adică dacă prezintă praf sau chiar noroi, potrivit legii, șoferii pot fi sancționați de către agenții de poliție.
Opriți pe dreapta pot fi și românii care se angajează în trafic în diverse manevre neconforme legislației. Comportamentul agresiv, claxonarea fără un motiv bine întemeiat sau forțarea participanților la trafic să recurgă la anumite manevre pot fi, se asemenea, sancționate.
Citește și: Amendă de 1160 de lei pentru șoferi: trebuie să îți verifici actele înainte să ieși pe drum
În cazurile în care șoferii nu își curăță mașina corespunzător, ci aleg să circule în condiții de vizibilitate redusă, se aplică 8 puncte de amendă. Sancțiunile financiare se pot încadra între 1.305 și 2.900 de lei. Reglementările sunt stabilite, bineînțeles, în Codul rutier 2022, care a intrat în vigoare la începutul anului curent.