Comoara României scoasă la iveală de Dunărea secată! Ultimele luni, din păcate, au adus pagube materiale și de mediu pe toate malurile Dunării. Cel puțin în sudul Europei nivelul a scăzut dramatic. În Serbia, de exemplu, au ieșit la suprafața epave al unor nave naziste din Cel De-al Doilea Război Mondial. Acest lucru se datorează tot scăderii nivelului Dunării. În dreptul orașului Isaccea, arheologii spun că a ieșit la suprafață comoara României scoasă la iveală de Dunărea secată. Este vorba de noi vestigii ale sitului arheologic cunoscut sub numele de Noviodunum, o veche fortăreață romană.
Temperaturile caniculare și fenomenele extreme din ultimele luni au dus la scăderea dramatică a nivelului Dunării, cel mai mare fluviu european. Cel puțin în sudul Europei, nivelurile sunt destul de mici.
Ultimele date arată că în România, cel puțin, în apropiere de Isaccea, nivelul a scăzut atât de mult, încât au ieșit la suprafață noi ruine ale celebrului sit arheologic „Noviodunum”. Conform arheologilor, este vorba de o veche fortăreață romană, construită aici, după ocuparea unei mici părți a Daciei, ca fort militar de apărare pe Dunăre.
Situl arheologic Noviodunum de la Dunăre este situat pe un mic deal, aproape de malul sudic al râului, la est de malul modern al orașul modern Isaccea din Dobrogea. Dunărea, în trecut a format frontiera nordică a imperiilor roman și bizantin în această regiune.
Mai târziu avea să fie granița între Dobrogea dominată de otomani și Basarabia dominată de ruși. În perioada romană, la „Noviodunum” își aveau sediul diverse unități ale armatei romane, cum ar fi Legio I Iovia Scythica.
Fortăreața a fost și baza flotei romane de la Dunărea de Jos, „Classis Flavia Moesica”. Flota avea să fie cunoscută mai târziu sub numele de „Classis Ripae Scythicae”.
Alături de instalațiile militare, a existat o mare așezare civilă și un cimitir extins. Fortăreața a fost împerecheată cu un alt fort roman la Aliobrix, dincolo de râu, în suburbiile orașului modern Orlovka din Ucraina.
Situl de la Noviodunum este în prezent o rezervație arheologică națională și face obiectul mai multor proiecte de cercetare. Acum, odată cu secarea Dunării, spun arheologii români, au ieșit la suprafață și alte părți ale fortului roman, vestigii care au stat mii de ani sub ape, arheologii spunând că „Pentru arheologie este o situaţie inedită”.
„Pentru arheologie este o situaţie inedită, pentru că de 22 de ani de când lucrez aici nu am avut niciodată cote atât de scăzute ale Dunării. În apă, sunt elemente de ziduri prăbuşite. Noi am reuşit să surprindem o parte din latura vestică a acestui turn, spunem noi că este destul de mult. Nu știm clar momentul în care s-a întâmplat această prăbuşire.
Dar această scădere a cotelor Dunării ne oferă o oportunitate. Încercăm să profităm la maximum de scăderea aceasta istorică a nivelului Dunării şi să obţinem informații cât mai multe legate de incinta de nord şi de fazele sale constructive. Nu știu dacă în următorii ani vom avea o situaţie similară şi vom mai putea investiga această zonă”, a declarat Aurel Daniel Stănică, responsabilul șantierului arheologic Noviodunum, pentru Agerpres.
Echipele de arheologi români și britanici au cercetat situl de-a lungul anilor, ajungând la mai multe concluzii. Printre acestea, arheologii spun că nu există nicio îndoială că peisajul din jurul sitului Noviodunum s-a schimbat în mod semnificativ din perioada romană și bizantină. Mai ales recent, când au fost modificate terenurile din jur.