În noaptea de sâmbătă spre duminică, violența pe care gânditorul ultranaționalist rus Aleksandr Dughin a promovat-o timp de decenii la rând s-a întors împotriva propriei sale familii. Fiica politologului a fost ucisă într-un autoturism capcană, la periferia Moscovei. Opiniile lui Aleksandr Dughin au contribuit la conturarea ideilor ce au stat la baza războiului declanșat în Ucraina. Influența filosofului asupra lui Vladimir Putin este, însă, contestată. Prin urmare, se ridică întrebarea: cine este Aleksandr Dughin, de fapt?
Aleksandr Dughin este, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți ideologi ruși. De nenumărate ori, a fost descris ca fiind „creierul lui Putin” sau „Răsputinul lui Putin”. Cu toate acestea, influența sa reală asupra deciziilor luate de către președintele Rusiei este pusă sub semnul îndoielii.
Înainte de a discuta despre istoricul său, trebuie precizat că, la momentul redactării acestui articol, politologul se află internat la spital. Potrivit ultimelor informații oferite de agenția de presă Nexta, Aleksandr Dughin a ajuns pe mâna medicilor, după ce a fost martor la episodul în care mașina în care se afla fiica sa a explodat. Momentan, nu se cunosc detalii despre starea în care se află filosoful.
Născut în anul 1962, într-o familie de militari de rang înalt, Aleksandr Dughin și-a petrecut primii ani de viață ca disident anticomunist. S-a alăturat diferitelor colective de avangardă excentrice care au apărut în ultimele două decenii ale Uniunii Sovietice, unde a fost cunoscut pentru atitudinea sa de flirt cu politica Germaniei naziste.
A ajuns în atenția populației în anii 1990, ca scriitor pentru ziarul de extremă dreapta Den. Într-un manifest din 1991 publicat în Den, Aleksandr Dughin și-a expus pentru prima dată viziunea sa antiliberală și ultranaționalistă asupra Rusiei. Gânditorul a spus despre această țară că destinul său este să se confrunte cu Occidentul, pe care îl consideră individualist și materialist.
În timpul anilor tumultuoși care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice, Aleksandr Dughin a cofondat Partidul Național Bolșevic împreună cu romancierul Eduard Limonov. Politica acestuia reprezenta o combinație între retorica și simbolismul fascist și comunist-nostalgic.
Viziunea despre lume a lui Aleksandr Dughin este cel mai puternic articulată într-una dintre publicațiile sale, lansate în anul 1997. Este vorba despre lucrarea „The Foundations of Geopolitics”, care ar fi devenit un manual în cadrul academiei de stat major din Rusia, potrivit presei internaționale.
În cartea amintită, Aleksandr Dughin și-a expus viziunea sa asupra divizării lumii. El a cerut Rusiei să își consolideze influența prin anexiuni și alianțe, proclamându-și în același timp opoziția față de Ucraina ca stat suveran.
„Ucraina, ca stat, nu are nicio semnificație geopolitică, nicio importanță culturală deosebită sau semnificație universală, nicio unicitate geografică, nicio exclusivitate etnică. Anumite ambiții teritoriale ale acesteia reprezintă un pericol enorm pentru întreaga Eurasie. Fără a rezolva problema ucraineană, este în general lipsit de sens să vorbim despre politica continentală”, a scris Aleksandr Dughin în cartea sa.
Douăzeci și cinci de ani mai târziu, președintele Rusiei a repetat unele dintre opiniile lui Aleksandr Dughin cu privire la Ucraina, într-un eseu de 4.000 de cuvinte, intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”. Mulți au privit acest demers ca pe un plan bine stabilit de a invada Ucraina.
Era, însă, departe de a fi sigur că gândurile radicale antioccidentale ale lui Aleksandr Dughin vor căpăta, în cele din urmă, o formă oficială la Moscova, prin persoana lui Vladimir Putin. Presat de prețurile ridicate ale petrolului, liderul rus părea să supravegheze integrarea țării în sistemul capitalist global.
Ideile totalitare iliberale ale lui Aleksandr Dughin au fost considerate irelevante. Gânditorul rus era pe margine, din punct de vedere al puterii sale politice. Cu toate acestea, a continuat să scrie și să organizeze conferințe, încurajând conceptul de eurasianism, doctrina politică fascistă, potrivit căreia Moscova este centrul unui imperiu rival al Occidentului atlantic.
Poziția lui Aleksandr Dughin s-a schimbat în 2012, când Vladimir Putin a preluat din nou puterea în Rusia, în urma unor proteste antiguvernamentale în masă. Liderul rus a îmbrățișat o viziune conservatoare de această dată.
Aleksandr Dughin s-a simțit mai îndreptățit, după ce Rusia a anexat Crimeea, în anul 2014, și a lansat un război sângeros în Donbas în urma revoluției prooccidentale de la Kiev.
„Cred că ar trebui să ucidem, ucidem, ucidem, ucidem (ucrainenii – n.r.). Nu poate exista altă discuție”, s-a exprimat Aleksandr Dughin, într-un material video distribuit printre adepții săi din acea perioadă și consultat de The Guardian.
În ciuda retoricii violente, Aleksandr Dughin a continuat să mențină legături strânse cu gânditorii Noii Drepte europene,care denunțau, de asemenea, liberalismul, feminismul și dominația SUA. Politologul a fost invitat frecvent la conferințe din întreaga lume, dezbătând idei ale filosofului francez Bernard-Henri Lévy chiar în urmă cu trei ani de zile.
Influența reală a lui Aleksandr Dughin asupra operațiunilor de zi cu zi ale lui Vladimir Putin a fost un aprig subiect de dezbatere în ultimele zile. Unii spun despre politolog că este „ghidul spiritual al lui Putin”, în timp ce alții susțin că este o figură irelevantă pentru Moscova. Oricum ar fi, cei doi nu au fost niciodată fotografiați împreună.
Nu în ultimul rând, politologul Aleksandr Dughin nu a deținut niciodată nicio funcție oficială la stat, în Rusia.