Sfânta Maria se sărbătorește de două ori, în fiecare an. Cele două sărbători poartă denumiri diferite. Pe data de 15 august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, iar pe data de 8 septembrie se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Atât Sfânta Maria Mare, cât și Sfânta Maria Mică sunt sărbători foarte importante pentru credincioșii ortodocși și au o semnificație aparte. Află în rândurile următoare de ce sărbătorim Sfânta Maria de două ori pe an.
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, prăznuită pe data de 15 august, este o zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși. Este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Biserica Ortodoxă o pomenește de mai multe ori pe Maica Domnului. În comparație cu ceilalți sfinți, Fecioara Maria are parte de un grad înalt de cinstire.
Fecioara Maria este prăznuită de mai multe ori pe an, prin praznice care cinstesc nu numai adormirea, ci și nașterea sa. Din acest motiv, creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, așa cum i se mai spune în popor.
Cu aceste ocazii, credincioșii ortodocși comemorează și unele dintre minunile săvârșite după trecerea la cele veșnice ale Fecioarei Maria, prin puterea sa. Maica Domnului este considerată, în rândul creștinilor, o mijlocitoare. Astfel, când trec prin greutăți, credincioșii o roagă să îi ajute. Ea este apărătoarea celor întristați și singuri și a celor rămași fără de iubire.
Ocrotitoare și sprijin pentru familiile creștine, Maica Domnului asigură unitatea și armonia dintre părinți. Și nu numai, ea fiind și apărătoarea copiilor. Când relația dintre părinți și copii nu este bună, credincioșii apelează tot la Măicuța Domnului. Când se roagă sincer și cu bună credință, ea le vine în ajutor, îi miluiește și îi apără.
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători ale Bisericii Ortodoxe. Prăznuită pe data de 15 august, ea mai reprezintă, dincolo de semnificația ei religioasă, și trecerea de la vară la toamnă și Ziua Marinei, Maica Domnului fiind recunoscută ca ocrotitoare a marinarilor. De Sfânta Maria Mare se celebrează adormirea și proslăvirea Maicii Domnului prin ridicarea trupului său la cer.
Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria Mică, marchează nașterea Fecioarei Maria, mama Mânturitorului Iisus Hristos. Această sărbătoare este prăznuită pe data de 8 septembrie. Potrivit Sfintei Scripturi, Fecioara Maria s-a născut în neamul lui David, părinții săi fiind Ioachim-Eli și Ana. Aceștia trăiau în orașul Nazaret din Galileea.