Vinetele sunt folosite în multe feluri de mâncare delicioase. Pe lângă faptul că au o textură unică, acestea pot fi integrate în tot felul de rețete răcoritoare. Majoritatea gospodinelor din România aleg să le coacă, apoi să le păstreze la congelator sau în borcane. La iarnă, legumele vor fi nemaipomenite sub formă de salată cu ceapă sau tocăniță cu usturoi.
Știai că vinetele coapte nu trebuie ținute la congelator foarte multe luni, deoarece îşi pierd proprietăţile benefice pentru sănătate? Consumate înainte de debutul noului sezon, te vei putea bucura de calitățile lor nutriționale din plin. Aceste legume sunt bogate în fibre și sărace în calorii, făcându-le un adaos excelent pentru orice regim de slăbire. Fibrele se deplasează lent prin tractul digestiv și dau senzație de plin, fiind de mare ajutor atunci când ții post. Fiecare cană (82 de grame) de vinete conține 3 grame de fibre și doar 20 de calorii.
Potrivit nutriționiștilor, o porţie de vinete coapte îşi pierde prin congelare în jur de 25% din substanţele minerale. Deci, nu este indicat să le ții mai mult de jumătate de an în congelator. Ce mai trebuie să știi este că vinetele nu trebuie preparate în foarte mult ulei sau combinate în mâncăruri prăjite, pentru că au o capacitate foarte mare de a absorbi grăsimile şi sunt foarte greu de digerat.
În momentul în care te-ai hotărât să coci vinetele și să le bagi la congelator, ține cont de aceste trucuri. Selecția și pregătirea legumelor sunt foarte importante. Culoarea trebuie să fie uniformă, iar pielea, fermă și strălucitoare. Acestea nu trebuie să prezinte puncte negre sau adâncituri.
Cum procedezi cu vinetele coapte? Taie codița și dă coaja de pe vinete. Umple un lighean cu apă și adaugă 50 de grame de sare. Înmoaie vinetele în apa sărată cam 30 de minute. Clătește-le bine, eliminând sarea de pe suprafața lor. Întinde mai multe șervețele de hârtie, apoi pune legumele deasupra și acoperă cu un prosop.
În timp ce vinetele se usucă, pregătește hârtie de copt și învelește un fund lat. Așază legumele uscate pe el și bagă-le la congelator (o oră), după care scoate-le, înfășoară fiecare vânătă în folie de plastic, apoi bag-o în două pungi de plastic. Introdu legumele la congelator pentru iarnă. Atunci când ai chef de o mâncare ușoară, scoate câteva pachețele cu vinete coapte și gătește-le după bunul plac. Vor fi un real deliciu pentru papilele gustative.