Pepenele roșu este deja omniprezent pe tarabele din piețe sau în supermarket, spre bucuria celor care adoră gustul dulce și parfumat al acestor fructe de sezon. Totuși, din neatenție sau neștiință, multă lume comite o mare greșeală. Trebuie să fim foarte atenți la acele detalii care ne pot spune dacă harbuzul este sau nu bun pentru consum, pentru a evita surprizele neplăcute. Ce înseamnă atunci când tai fructul în două și vezi o crăpătură în miez? Acest tip de pepeni trebuie aruncat imediat la coșul de gunoi!
Cu nimic nu se poate compara o felie de pepene rece și super dulce, nu-i așa? Deși este un fruct destul de rezistent, se mai întâmplă să aibă și unele defecte. Nu de puține ori, l-ai tăiat în două și ai observat că are o gaură în interior. Ce reprezintă asta? Citește mai departe, pentru a afla răspunsul.
Ei bine, profitând de cererea mare, mulți agricultori folosesc îngrășăminte chimice nocive pentru pepeni, cu scopul de a le accelera creșterea. Dar acest lucru vine la pachet cu un mare dezavantaj. Dacă tai fructul în jumătate, vei observa că cei măriți artificial au o crăpătură în miez.
Data viitoare, când ești pe punctul de a cumpăra un pepene, ține cont de aceste sfaturi prețioase. Ele țin de forma, aspectul sau chiar culoarea codiţei. Primul pas – ridică pepenele. Indiferent de mărime, acesta trebuie să fie greu. Așadar, dacă vei avea de ales între doi pepeni mari, optează pentru cel mai greu.
Următorul truc este să-i cauți punctul galben. Îți dai seama că este copt dacă pata galbenă se află în partea opusă cozii. Dacă este verde sau albă, înseamnă că pepenele mai trebuie să se coacă.
Bate cu pumnul în pepene. Dacă auzi un sunet gol în interiorul său, fructul este bun și copt. Un alt aspect este să-i analizezi codița. În cazul în care este uscată, harbuzul a fost cules de multe zile. Așadar, optează pentru acele exemplare care au codița încă verde. Ce mai trebuie să faci? Analizează-i forma. De regulă, un pepene bun are o formă simetrică, ovală sau rotundă. Ăia deformați sau turtiți trebuie evitați. Vezi cum este coaja fructului. Aceasta trebuie să fie cât mai lucioasă. Este semn că pepenele a ajuns la maturitate și poate fi consumat.