În medie în Capitală sunt sparte câte șase mașini pe zi, spun polițiștii, care mai spun că în realitate au loc mult mai multe de astfel de cazuri într-o zi, doar că sunt raportate. Hoții sparg mașinile pentru a fura telefoane, laptopuri sau alte bunuri lăsate la vedere.
Anul trecut cele mai multe maşini au fost sparte în sectorul doi al Capitalei , aproape 550 de cazuri au fost înregistrate atunci. Pe locul trei cu aproape 500 de cazuri se situaeză sectorul trei din București. Hoții nu au ocolit nici sectorul cinci, unde s-au înregistrat peste 400 de astfel de cazuri, potrivit Digi24.
Potrivit polițiștilor, cel mai sigur sector din București, la acest capitol este sectorul șase, acolo unde anul trecut au fost înregistrate doar 270 de cazuri. Specialiştii recomandă să vă parcaţi maşina într-o zonă bine iluminată şi pe cât posibil zona să fie supravegheată de camere video.
Cum procedează hoții? Se pare că, aceștia dau mai întâi o tură în jurul mașinii pentru a evalua sumar potențiala pradă. Apoi se asigură că nu este nimeni zonă, care i-ar putea vedea. Însă, de multe ori hoții uită de camerele de filmat, așa se face că o cameră de supraveghere din sectorul doi al Capitalei a surprins în fapt, un hoț când încerca să spargă o mașină. După ce a forțat portiera până s-a deschis, acesta a luat ce i-a poftit inima și a fugit.
„Au pus în libertate infractori recidivişti care practic au un mod de operare de acest tip şi sigur una dintre cauze este punerea în libertate a unor infractori. A doua cauză este lipsa polițiștilor din schemă. Avem majoritatea inspectoratelor, inclusiv poliția Capitalei, care funcționează pe un deficit de 20% în organigramă. Trei, lipsa iluminatului public, lipsa unor sisteme de pază adecvate în parcări”, a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele sindicatului poliţiştilor.
Șoferii se mai plâng și de faptul că pe lângă, telefoane, bani și alte bunuri, hoții le-au furat și oglinzile, capacele și le-au spart și toate geamurile, probabil din răzbunare pentru că nu au găsit nimic, sunt de părere șoferii.
Mulți dintre șoferii cărora li s-a spart mașina, și-au luat măsuri suplimentare de protecție. Astfel, aceștia și-au pus alarme cu avertizare pe telefon. În momentul în care cineva forțează ușa mașinii, alarma se va declanșa, iar în câteva secunde aceștia primesc o notificare pe telefonul mobil.