Majoritatea românilor adoră să consume cartofi în multe feluri. Deși mulți au senzația că știu cum să îi prepare corect, există câteva trucuri care să te ajute să îi gătești exact așa cum îți dorești. Ai nevoie de câțiva cartofi pentru fiert și puține scobitori. Nu trebuie să te mai îngrijorezi de faptul că legumele tale sunt nefăcute și nu trebuie să mai stai cu ochii pe ceas atunci când ești în bucătărie. Iată ce trebuie să faci!
Cartofii sunt extrem de des consumați în casele românilor. Majoritatea îi fac fierți sau prăjiți. Gospodinele preferă să îi pună la aburi pentru că sunt mai sănătoși și mai simplu de făcut. Poți să îi lași în oală să se facă în timp ce pregătești alte ingrediente pentru masă.
Este și mai util să pui scobitori în ei și să îi tai după cu ajutorul unui cuțit sau să îi pisezi cu o furculiță. Nu trebuie să te mai temi că ei nu vor fi pătrunși așa cum îți dorești pentru salata orientală sau pentru o garnitură perfectă.
Cartoful este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.
Aceasta este cultivată pentru tuberculii care sunt comestibili, bogați în amidon și folosiți des în alimentație sau ca furaj. Ei sunt cultivați în peste 120 de țări și sunt folosiți zilnic în alimentație. Recolta totală de cartofi în anul 2007 a fost de 300 de milioane de tone.
,,Acrilamida este o substanţă chimică ce rezultă în urma reacţiei dintre zaharuri şi un aminoacid în timpul gătirii la temperaturi ridicate. Mai exact atunci când alimentele bogate în carbohidraţi sunt procesate la tempemperaturi mai mari de 212F(100 C) se formează acrilamida despre care cercetătorii au descoperit că este o substanţă chimică potenţial neurotoxică. Cartofii conţin asparagină (aminoacid) şi amidon care reacţionează la temperaturi mari favorizând formarea acrilamidei” se arată în cărţile de chimie organică.
,,Problema mare la cartoful prăjit nu este prăjitul. Pentru un om sănătos cartoful prăjit nu este un dăunător. Este dăunătoare cantitatea. Ştim cu toţii că legume este delicioasă, însă consumată în cantităţi mari da, poate dăuna atât celui sănătos cât şi celui bolnav. Consumarea legume în cantităţi mari poate duce la îngrăşare şi mai departe la supraponderare. Recomand, dacă nu se poate înlocui ca şi garnitură, totuşi să fie consumat în cantităţi mici”, explică medicul Simona Leca, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.