Unii oameni au senzația că murăturile se pregătesc ușor, dar există câteva trucuri pe care trebuie neapărat să le știi ca ele să iasă perfect. Cu siguranță și gospodinele au greșit rețeta, iar la final au văzut că legumele nu au textura dorită sau nu sunt destul de condimentate. Ce legume nu trebuie fierte și de ce condimente speciale ai nevoie. Iată care este modul perfect de preparare și ce trebuie să eviți!
Murăturile sunt preferatele românilor. Majoritatea le consumă alături de carne la grătar sau făcută la cuptor, alături de diverse garnituri precum cartofi țărănești sau piure ori în salata orientală sau salata de boeuf. Mulți dintre ei preferă să le pună în casă pentru că cele cumpărate nu au gustul din copilărie.
Cu siguranță și multe gospodine pricepute au dat greș și nu s-au bucurat de murături cu o textură crocantă sau condimentate potrivit. Ai mai jos o listă cu greșelile pe care trebuie să le eviți în pregătirea lor. Suntem în perioada anului în care cămara prinde contur.
Probabil ai pregătit deja borcanele pentru zacuscă sau tocană de legume, iar acum te gândești la murături. Pregătirea legumelor în felul acesta este cunoscută de ani buni. Păstrarea lor sub formă de murături era una dintre foarte puținele posibilități de conservare a legumelor în trecut în timpul anotimpului rece.
1. Le îndulcim prea mult – cel mai bine este să pui mai puțin zahăr pentru ca ele să nu se înmoaie.
2. Punem prea mult oțet – dacă folosești oțet mult gustul legumelor va fi prea ascuțit și înțepător.
3. Compoziția pentru murături este mai mult decât apă, sare, zahăr sau oţet – încearcă să folosești semințe de muștar, chilli, frunze de dafin, mentă, busuioc sau orice găsești în grădină.
4. Folosim aceeași procedură pentru toate legumele – textura legumelor diferă, iar din acest motiv trebuie să le tratezi diferit. Morcovii trebuie fierți puțin înainte de proces, dar castraveții nu au nevoie de asta.
5. Punem tipuri diferite de legume în același borcan – specialiștii recomandă să pui legumele separat pentru că pot împrumuta gustul sau culoarea.
6. Nu facem destulă saramură – trebuie să te asiguri că ai respectat rețeta și mai ales cantitățile.
7. Începem să le mâncăm prea repede – trebuie să ai răbdare atunci când te apuci să pui legume la murat. Nu este recomandat să deschizi borcanele înainte de timpul precizat în rețetă. Poți să le verifici din când în când, dar nu uita că nu sunt gata în doar trei zile.