În fiecare vară și toamnă, gospodinele au grijă să își facă provizii pentru iarnă. De pe rafturile din cămară nu lipsesc niciodată celebrele murături. Preparate corect pentru sezonul rece, murăturile din beci sunt un adevărat deliciu. În încercarea de a se întrece în rețete însă, nu toate gospodinele reușesc să le pună la murat corect. Legumele pregătite pentru iarnă nu trebuie să fie niciodată moi. Află în rândurile următoare câteva secrete pentru prepararea unor murături ca la mama acasă. Iată care este secretul murăturilor crocante!
Când vine vorba despre prepararea murăturilor pentru iarnă, nicio rețetă nu este mai bună decât cea străveche, transmisă din generație în generație până la mama ta. Desigur, există o mulțime de variante de a pregăti murături pentru sezonul rece, fiecare adaptată în funcție de bucătărie. Însă gustul autentic al murăturilor de acasă nu poate fi întrecut niciodată.
Există multe modalități prin care poți pune legumele la murat pentru iarnă. Însă varianta clasică este cea preferată de cele mai multe dintre românce. Aceasta presupune, la final, obținerea unor legume crocante, nicidecum moi. În mod normal, legumele puse la murat nu ar trebui să se înmoaie.
Poți să reușești să pregătești și tu murături crocante pentru iarnă doar cu ajutorul unui singur secret. În fiecare borcan în care pui legumele la murat, adaugă și o bucată de hrean. Potrivit Rețete și Vedete, pe lângă aroma profundă pe care le-o oferă legumelor, hreanul va menține murăturile tari pe toată durata sezonului rece. Dacă vei respecta acest truc, te vei bucura de cele mai bune murături crocante la iarnă.
Dincolo de acest aspect, în murături nu ar trebui să fie adăugate niciodată oțet și zahăr. Este o greșeală pe care o fac multe gospodine când vine vorba despre murături. Dacă aăugăm oțet și zahăr în legume, nu vom mai beneficia niciodată de efectele benefice pe care le au probioticele asupra organismului nostru.
Iată despre ce este vorba! Procesul este foarte simplu de înțeles. În mod normal, murăturile conțin multe bacterii care sunt benefice pentru organismul nostru. De asemenea, ele prezintă și multe vitamine ce sporesc sănătatea consumatorului.
Fermenții care preschimbă materia primă în cazul legumelor puse la murat acționează doar atunci când temperatura este de peste 10 grade Celsius. Prin urmare, atât timp cât în borcanele cu murături nu se adaugă niciodată oțet și zahăr, legumele vor rămâne o sursă bogată de probiotice naturale pentru organism.
Acestea sunt esențiale pentru asigurarea sănătății și a bunei funcționări a tractului digestiv. Probioticele sunt bacterii bune, care pot fi observate și la nivelul intestinelor. Însă dacă adăugăm în legumele pentru murat oțet și zahăr, riscăm să reducem cu mult efectele benefice pe care acestea le-ar putea avea asupra organismului.