Cu toții știm că odihna oferă corpului energia de care are nevoie pentru a se reseta. Fără somn, organismul intră în etapa de epuizare astfel încât o restaurare optimă a sa este mult mai dificil de produs. În timpul concediului de odihnă, organismul trebuie să se recupereze și să acumuleze resursele necesare pentru a putea face față unei noi perioade de efort. Ce spun specialiștii despre acest lucru? Află câte zile trebuie să stai în concediu în așa fel încât să fii din nou pregătit pentru muncă.
Un concediu de odihnă sănătos ar trebui să dureze 28 de zile calendaristice, potrivit psihologului și endocrinologului Anton Poliakov. Zilele libere ar trebui să fie legate, nu partajate în perioade diferite de timp.
În România, fiecare salariat are dreptul la minimum 20 de zile de concediu de odihnă anual. De cele mai multe ori, acestea sunt oferite în două tranșe. Este una dintre cele mai mari greșeli, atunci când vine vorba despre concediul de odihnă.
Desigur, modul în care se acordă aceste zile libere și felul în care se stabilesc propriu-zis sunt stabilite în contractele individuale de muncă sau în regulamentele interne implementate de companiile la care lucrează salariații. Din punct de vedere medical însă, un concediu de odihnă structurat ca în România nu este deloc sănătos.
Psihologul și endocrinologul Anton Poliakov a explicat că organismul uman începe să acumuleze resurse pentru a putea munci din nou abia în a treia săptămână a concediului de odihnă.
În prima săptămână, angajatul este stresat din cauza ideii de adaptare la un nou program de activitate. În a doua săptămână, începe să se relaxeze și să se recupereze din cele mai problematice situații, care l-au afectat la nivel psihic. Abia în a treia săptămână de odihnă consecutivă, organismul uman strânge resurse pentru următoarea perioadă de muncă.
„În a treia săptămână există o acumulare a așa-numitei marje de siguranță. Adică, v-ați „bandajat” și ați dobândit anumite resurse care vă vor ajuta să faceți față situațiilor stresante în perioada ulterioară.
Cea de-a patra săptămână este tocmai acea perioadă de adaptare, când începeți să reveniți treptat la ritmul obișnuit al vieții. Dacă o persoană se odihnește astfel, atunci acest concediu de odihnă îi va fi suficient pentru a face față psihic un an de zile muncii”, a explicat Anton Polyakov, într-un interviu oferit URA.RU.
Potrivit psihologului, într-o perioadă de odihnă mai scurtă de 28 de zile, organismul uman nu dispune de timpul necesar pentru a se odihni. Acesta este și motivul pentru care în Uniunea Sovietică, angajații aveau liber timp de 28 de zile consecutive.
„Concediul de odihnă mai scurt de trei săptămâni cel puțin este un proces puțin ciudat. Imaginați-vă, aveți o săptămână de odihnă. Sunteți stresat, tocmai v-ați relaxat toți mușchii. Apoi vă întoarceți din nou la serviciu cu toate sarcinile de lucru, conflictele și invidia colegilor care încă nu au plecat nicăieri.
Dacă o persoană își ia concediu de odihnă pentru șapte zile, de fapt va avea parte de mai mult stres decât odihnă. Mai ales dacă consumă alcool, mănâncă prea mult și așa mai departe”, a conchis Anton Polyakov.