Specialiștii de la NASA au confirmat faptul că doi asteroizi se îndreaptă spre planeta noastră în acest sfârșit de săptămână. Cât de periculoase sunt corpurile cerești, potrivit cercetătorilor. Cât de aproape vor trece de planeta Pământ și ce dimensiuni incredibile au.
În 2013, un asteroid de aproximativ 20 de metri în diametru a explodat la aproximativ 18 mile de suprafața Pământului deasupra Rusiei. În urma impactului, unda de șoc a cuprins șase orașe, iar 1.500 de oameni au fost răniți și peste 7.000 de clădiri au fost distruse.
Din fericire, cei doi asteroizi masivi care trec pe lângă Pământ în acest weekend nu au nicio șansă să se apropie suficient de mult de Terra, încât să provoace pagube. Zona tampon de 2,7 milioane de kilometri dintre Pământ și asteroidul 2016 CZ31 asigură că vom fi în siguranță.
Potrivit specialiștilor de la Centrul de Studii a Obiectelor Pământului al NASA, doi asteroizi anormal de mari vor prezenta ceea ce experții consideră „o întâlnire strânsă cu Pământul”, chiar dacă vor trece la o distanță destul de sigură de planeta noastră.
Vineri, 29 iulie, în jurul orei 19:00 a trecut pe lângă Pământ primul asteroid, 2016 CZ31, cu o viteză de 55.000 de kilometri pe oră. După cum raportează Newsweek, roca este de 17 ori mai rapid decât un glonț de pușcă și cu o cincime mai rapid decât un fulger.
Al doilea asteroid va trece pe lângă Terra în ziua de sâmbătă, 30 iulie, la o distanță mai mare de planeta noastră. Corpul astral poate numele de 2013 CU83, măsoară circa 183 metri în cel mai larg punct vizibil și va trece la aproximativ 6.960.000 km de Pământ, aproximativ de 18 ori distanța medie dintre planeta noastră și Luna, satelitul ei natural.
Această rocă spațială colosală va călători cu 21.168 km/h când se va apropia de Pământ la ora 7:37 p.m. ET (23:37 GMT). Este similară ca înălțime atât cu Turnul Eiffel din Paris, cât și cu Empire State Building din New York.
Centrul NASA monitorizează nonstop obiectele spațiale, întâlniri în apropierea Pământului având loc în mod regulat, dar majoritatea celor 29.000 de asteroizi sunt prea mici pentru a prezenta vreun risc.
Cel mai recent asteroid care a intrat în atmosfera Pământului, 2022 EB5, a măsurat puțin peste 6 metri în lățime și s-a dezintegrat la intrarea în atmosferă deasupra Mării Norvegiei, pe 11 martie 2022.
Sistemul de evaluare a pericolelor de impact Scout de la NASA a prezis coliziunea pe baza traiectoriei calculate, doar al cincilea asteroid mic care a fost detectat în spațiu înainte de a lovi atmosfera Pământului.
Pe măsură ce sistemul de sondaj devine mai sofisticat și mai sensibil, cercetătorii se așteaptă ca mai multe obiecte să fie detectate înainte de a intra în atmosferă.
Și cu cât asteroidul este mai mare, cu atât sunt mai mari oportunitățile de a descoperi și urmări traiectorii, de multe ori dând un preaviz de mai mulți ani cu privire la orice impact potențial.