Calendar ortodox august 2022. Când pică sărbătorile cu cruce roșie în această lună? Conform calendarului ortodox, fiecare lună din an este marcată de sărbători religioase. Cele mai importante sunt trecute cu cruce roșie. Iată care sunt cele mai importante sărbători religioase din august și când sunt acestea.
Luna august are în total 31 de zile. Ea mai este denumită și luna lui Gustar. De asemenea, este și ultima lună de vară, încărcată de evenimente și sărbători religioase, fiecare cu însemnătate mare pentru creștini. Cele mai importante sărbători sunt trecute în calendar cu cruce roșie, acolo unde le găsim și pe cele cu cruce neagră.
Principala diferență dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră este dată de bogăția și solemnitatea slujbelor. Prin urmare, sărbătoarea religioasă marcată cu cruce roșie este celebrată prin slujbe specifice. Iată care sunt cele mai importante sărbători din luna august:
Dintre acestea, cele marcate cu cruce roșie sunt următoarele:
În calendarul creștin ortodox există trei tipuri de sărbători. Primele sunt sărbătorile mari. Aici vorbim despre praznicele împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și ale sfinților importanți, trecute cu cruce roșie încadrată de cerc sau paranteze.
Mai există și sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu. Acestea sunt trecute fie cu cruce roșie, fie cu cruce neagră, cu o singură paranteză. În ultimul rând, întâlnim sărbătorile sfinților fără priveghere. Ele sunt marcate cu o cruce simplă în calendar.
Una dintre cele mai importante sărbători religioase din luna august este Adormirea Maicii Domnului. Aceasta este celebrată pe 15 august, la fel ca Ziua Marinei. Sfânta Fecioară Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Conform tradiției, în această zi nu se lucrează pe câmp, nu se spală rufe și nu se coase. Totodată, este interzis spălatul în apele râului și nu se doarme pe prispa casei. Pe 15 august, credincioșii împart struguri și prune din propria recoltă și se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți.
Oamenii se duc de dimineață la biserică, acolo unde preotul îi sfințește, iar mai aport se împarte pomana celor nevoiași. Potrivit unei vechi superstiții, se spune că, atunci când înfloresc trandafirii de Sfânta Maria, toamna va fi lungă, dar blândă.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și-n durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale. Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.
Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului 2022. Cât ține și ce nu este bine să faci în această perioadă