În cazul în care ai o afinitate deosebită pentru ciocolată și cafea, iar cineva îți face observație că s-ar putea să abuzezi, tocmai ai câștigat un nou argument pentru a câștiga o ceartă.
Analiza neurologică a efectelor anumitor preparate asupra modului în care funcționează creierul uman este fascinantă. Nu-ți vine să crezi când vezi că o simplă cafea, un anumit ceai sau ciocolată tinde să-ți facă creierul mai sănătos și, pe termen lung, mai rezistent.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat împreună de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins și de la Institutul Național de Îmbătrânire. Analiza a fost publicată de curând în publicațai Cercetare Neurochimică. În principiu, a fost analizat efectul substanței chimice methylxanthines-a, găsită în cafea, cea și ciocolată neagră. Din câte se pare, aceasta este efecte clare asupra activității neuronale și promovează o creștere susținută a performanței cognitive. Poate proteja neuronii împotriva disfuncționalității cauzate de diverse boli, precum atacuri cerebrale sau boli degenerative, ca Parkinson sau Alzheimer.
Același studiu a scos la iveală faptul că xantina, o substanță generată de creier atunci când procesează cofeină, poate contribui la efectele benefice ale cafelei, ceaiului și ciocolății asupra sănătății creierului. O altă analiză de ansamblu, care a implicat parcurgerea a 23 studii (11 pe cafea, 8 pe ceai și 4 pe cafea și ceai), a concluzionat fără echivoc faptul că aceste substanțe pot micșora semnificativ riscul de cancer la creier. Documentul a apărut în Jurnalul Mondial de Oncologie Chirurgicală.
Oamenii de știință au descoperit un procent semnificativ statistic de cazuri care confirmă efectul de protecție al consumului de cafea asupra cancerului de creier, mai ales în cazul populației asiatice. Consumul de ceai nu este la fel de eficient, dar a fost depistată o corelare între afecțiunile cancerigene la nivelul creierului și consum pe populația americană. În final, din câte se pare, probabilitatea scăzută de cancer pe creier în cazul populației asiatice a fost asociată cu un consum ridicat de cafea.