Toți oamenii trebuie să fie mai atenți în timpul verii în privința hidratării și expunerii la soare. De asemenea, este recomandat ca toată lumea să consume mâncare răcoritoare cu cât mai puține grăsimi și din ingrediente cât mai proaspete. Persoanele cu diabet zaharat sunt chiar și mai sensibile în perioada caldă a anului, iar cele mai multe dintre ele neglijează anumite aspecte. Cei care sunt diabetici pot fi expuși unor riscuri în timpul verii. Iată motivul pentru care trebuie să își măsoare mai des glicemia în sezonul cald!
Oamenii trebuie să aibă grijă la hidratare și la hrana pe care o consumă în timpul verii. De asemenea, specialiștii recomandă ca toată lumea să poarte haine adecvate care lasă pielea să respire și să renunțe la activitățile în aer liber în orele de vârf când soarele este sus pe cer.
Persoanele cu diabet zaharat sunt chiar mai sensibile în această perioadă, iar multe dintre ele neglijează acest aspect și pot fi expuse unor riscuri în timpul verii. Gradele multe din termometre și umiditatea în exces sunt destul de greu de suportat pentru diabetici.
Mai exact, ei sunt predispuși la deshidratare și epuizare termică. Dr. Ana-Adriana Cerdac vine cu mai mult explicații pentru oamenii din categoria menționată care trebuie să își verifice mai des glicemia în sezonul cald. De asemenea, expertul oferă și câteva sfaturi utile pentru prevenirea epuizării termice.
Căldura excesivă poate duce la fluctuații ale nivelului glucozei în sânge. Mai mult decât atât, arsurile solare pot crește nivelul de zahăr din sânge, motiv pentru care diabeticii trebuie să aibă mai des la cunoștință nivelul glicemiei.
,,Indiferent de starea de sănătate, hidratarea este extrem de importantă și mai ales în zilele toride de vară trebuie să ne asigurăm că bem suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.
Pentru persoanele care suferă de diabet zaharat însă, hidratarea este și mai importantă pentru că atunci nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, urinarea este mai frecventă”, spune dr. Cerdac, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Militar Timișoara.
Pentru prevenirea deshidratării trebuie să consumi multă apă și alte băuturi neîndulcite. Este recomandat ca toți oamenii să bea apă chiar înainte de a li se face sete. Fructele, supele și ceaiurile sunt și ele de ajutor. De asemenea, este util să elimini consumul de cafea și alcool.