13 iul. 2022 | 16:10

Cea mai veche mănăstire din Munții Apuseni trebuie vizitată măcar o dată. Ce obiecte speciale se află aici

Diverse
Cea mai veche mănăstire din Munții Apuseni trebuie vizitată măcar o dată. Ce obiecte speciale se află aici
Cea mai veche mănăstire din Munții Apuseni trebuie vizitată măcar o dată

Cea mai veche mănăstire din Munții Apuseni trebuie vizitată măcar o dată. Aflată în localitatea Lupșa, din Alba, ea este una dintre cele mai frumoase așezări monahale de pe Valea Arieșului. Mănăstirea Lupșa, căci despre ea este vorba, este un refugiu pentru toți pelerinii ce vizitează această zonă.

Cea mai veche mănăstire din Munții Apuseni trebuie vizitată măcar o dată

Mănăstirea Lupșa poartă hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” și este una dintre cele mai importante obiective turistice din județul Alba. Ea este așezătă într-un colț de natură și este înconjurată de munți. Tot aici se află și biserica „sfântul Nicolae”, care este considerată drept cea mai veche biserică de lemn din Transilvania.

Biserica de piatră a fost ctitorită în anul 1421, iar după opt ani și cea din lemn de stejar. Întemeietorul a fost boierul Stanislav, care provenea din familia cneazului Cândea de Lupșa. Accesul este unul simplu, deoarece se află pe drumul național Abrud-Câmpeni-Turda. Dinspre Câmpeni, se urmează indicatorul Turda (sau Baia de Arieș). Mănăstirea se află la 10 km de Câmpeni, în satul Mănăstire, și aparține de comuna Lupșa.

Înainte vreme, mănăstirea avea numai câțiva călugări, care trăiau în post și rugăciune. Aceștia țineau legătură cu mănăstirile din Moldova și din Maramureș, de unde aduceau cărți pentru slujbă.

Viața monahală din locaș a durat însă până în anul 1820, din cauza faptului că mănăstirea a fost desființată, din cauza presiunilor habsburgice. Tot aici mai funcționa și o școală bisericească, unde tinerii erau pregătiți să devină preoți sau cântăreți.

Însă școala a fost închisă și ea, după care a fost mutată din sat. Călugării erau dascăli, preoți și duhovnici pentru cei ce studiau, dar și pentru sătenii pe pe Valea Arieșului. Aici mai funcționa și un atelier de pictură bisericească pe sticlă. Biserica este în formă de navă, tavanul este casetat, iar icoanele datează din secolul al XVII-lea.

Icoana făcătoare de minuni „Mângăietoarea Paramythia”

În anul 1832, mănăstirea devine locaș de cult pentru greco-catolici, însă până în anul 1948, atunci când îi revine Bisericii Ortodoxe. De atunci, mănăstirea a fost parcă readusă la viață. A fost restaurată între ani 1975 și 1978, iar în anul 1992 s-a înființat așezământul monahal cu obște de călugări.

Mănăstirea a primit, la începutul secolului XXI, de la Arhimandritul Efrem, de la Mănăstirea Vatopedu, din Muntele Ahtos, o părticică din lemnul Sfintei Cruci, dar și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, „Mângăietoarea Paramythia‟, o copie a icoanei de la Mănăstirea din Athos, dar care a săvârșit la fel de multe minuni precum cea din Grecia.

Tot la Lupșa se mai află și o mică parte din moaștele Sfântului Siluan Athonitul, moaștele Sfinților Haralambie, Hariton, Evdochim, Iosif și Paraschevi.

Mănăstirea este într-o continuă dezvoltare, iar anul trecut obștea mănăstirii cuprindea un număr de 25 de viețuitori. De asemenea, biserica de lemn este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Alba.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Horoscop. Zodii care se sărută sub vâsc de Revelion. Vor avea noroc în dragoste anul viitor
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Fotbalul, lovit de o nouă tragedie. Marele sportiv s-a stins fulgerător: Nu va fi uitat
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro