Cărțile de identitate electronice ale românilor, upgrade major! Încă de anul trecut s-a pus problema implementării noilor cărți de identitate electronice, cu cip. Un proiect pilot era demarat în acest an în Cluj, începând cu data de 10 mai. Graba implementării acestor noi cărți de identitate vine ca urmare a unei directive europene. Documentul european obligă statele membre să implementeze noile cărți de identitate electronice, care vor dispune de cipuri cu antenă de inducție EM încoporată.
În urmă cu trei ani, în 2019, UE a introdus un sistem nou de securitate mai strict pentru cărțile de identitate pentru a reduce frauda de identitate. Consiliul adopta un regulament care va asigura o mai mare siguranță a cărților de identitate ale cetățenilor UE. SIsmteul va fi implementat și la documentele de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora din afara UE.
Noile norme vor îmbunătăți securitatea cărților de identitate, spune documentul. Asta se va face prin introducerea unor standarde minime. Standardele vor fi, atât pentru informațiile conținute în acestea, cât și pentru elementele de securitate comune tuturor statelor membre care eliberează astfel de documente. Se mai stipulează că nu impune statelor membre să introducă cărți de identitate dacă nu sunt prevăzute în legislația națională.
În conformitate cu noile norme, cărțile de identitate vor trebui să fie produse într-un format uniform de card de credit. Noile cărți vor include o zonă care poate fi citită automat și să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale).
De asemenea, acestea vor trebui să includă o fotografie și două amprente digitale ale titularului. Aceste date vor fi stocate în format digital, pe un cip contactless. Cărțile de identitate vor indica codul de țară al statului membru care le eliberează, în interiorul unui steag al UE.
Cărțile de identitate electronice ale românilor vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani. Vor avea și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot emite cărți de identitate cu o valabilitate mai lungă pentru persoanele cu vârsta de peste 70 de ani. În cazul în care sunt eliberate, cărțile de identitate pentru minori pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.
În cadrul acestor noi sisteme de securitate s-a stabilit implementarea unor noi cipuri, cu antenă de inducție EM încoporată. „RFID (identificarea prin radiofrecvență) este o formă de comunicare fără fir care încorporează utilizarea cuplării electromagnetice sau electrostatice în porțiunea de radiofrecvență a spectrului electromagnetic pentru a identifica în mod unic un obiect, un animal sau o persoană.”, se arată în definiția acestui sistem.
Fiecare sistem RFID este format din trei componente:
Atunci când antena de scanare și emițătorul-receptor sunt combinate, acestea sunt denumite cititor sau interogator RFID. Există două tipuri de cititoare RFID, cititoare fixe și cititoare mobile.
Cititorul RFID este un dispozitiv conectat la rețea, care poate fi portabil sau fixat permanent. Acesta utilizează unde radio pentru a transmite semnale care activează eticheta. Odată activată, eticheta trimite o undă înapoi la antenă, unde aceasta este transformată în date.
Transponderul se află chiar în eticheta RFID. Raza de citire a etichetelor RFID variază în funcție de anumiți factori, inclusiv tipul de etichetă, tipul de cititor, frecvența RFID și interferențele din mediul înconjurător sau de la alte etichete și cititoare RFID. Etichetele care au o sursă de energie mai puternică au, de asemenea, o rază de citire mai mare, explică speciliștii.
Prin implementarea sistemului explicat anterior, românii vor avea două lucruri într-un singur loc. pe de-o parte, noua carte de indentitate va stoca toate informațiile personale, așa cum explicam mai devreme, iar pe de alta, posesorul va putea chiar să facă plăți contactless.
Conform surselor, citate de Economedia, autoritățile române vor cumpăra aproximativ 9 milioane de cipuri și 375.000 de plastice cu antenă. Aceste noi sisteme vor fi încorporate în cărțile de identitate ale românilor, care trebuiesc să fie active până în 2031, pentru toți locuitorii României. În proiectul pilot de la Cluj, spun autoritățile, au fost emise primele 5.000 de astfel de cărți de identitate electronice, dar care nu au noile dispozitive de securitate implementate.