Nicio autostradă, niciun zgomot și nicio urmă de poluare. Ceea ce pentru majoritatea dintre noi poate să pară o utopie, pe o altă insulă este absolut natural. Oamenii trăiesc într-un ritm total diferit, pentru că asta cere natura. Este greu de spus dacă atunci când călătorești aici te întorci în trecut sau faci pași repezi spre un viitor mai bun. Peisajul este fermecător, cu vulcani și mici plaje de vis. Află care este insula fără asfalt din Europa, pe care trebuie să o vizitezi neapărat.
Este a opta minune a arhipelagului Canare. Cea mai mică insulă dintre Insulele Canare, denumită La Graciosa, este pur și simplu raiul pe pământ. Are 29 de kilometri pătrați de parc natural și nu se poate ajunge aici decât pe o singură cale – din vecina Lanzarote. Aici, deplasările se fac cu bicicleta. Din orașul de coastă Órzola pleacă zilnic bărci spre La Graciosa, parcurgând șapte kilometri care separă cele două coaste.
Cel puțin 700 de oameni care locuiesc pe aceste meleaguri trăiesc în armonie totală cu natura. Din acest motiv, pe insulă nu există asfalt și nici structuri precum poduri. Nici măcar pentru a conecta cele două centre de populație, Caleta de Sebo și Pedro Barba. Este asemeni orașului care înlocuiește asfaltul cu verdeață.
Din motive de conservare, călătoriile se fac pe drumuri de pământ și poteci care traversează delicat peisajul. Aici, cel mai firesc este să te deplasezi cu bicicleta sau să faci o plimbare pe jos. De la un capăt la altul se fac doar aproximativ două ore, deși există și câteva taxiuri off-road care îți permit să explorezi confortabil insula.
Din motive practice, unii rezidenți au și o mașină, dar Consistoriul încurajează utilizarea vehiculelor electrice. Chiar și așa, La Graciosa păstrează mai mult de 90% din teritoriul său virgin, una dintre puținele redute de pace adevărată care au mai rămas pe vechiul continent, scrie Levante-emv.com.
La Graciosa face parte dintr-o rezervație naturală integrală, de mare valoare din punct de vedere ecologic, Arhipelagul Chinijo. Această zonă, care include insulele Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este și Roque del Oeste, precum și o parte din nordul insulei Lanzarote, prezintă pur și simplu minuni autentice.
Pe insula fără asfalt se află Montaña Amarilla , un vulcan înalt de aproximativ 170 de metri și la picioarele căruia se află unele dintre cele mai renumite plaje din această zonă a coastei. Sau, la cealaltă extremă, ca și cum ar fi rivali, se află Muntele Bermeja, un alt complex vulcanic cu priveliști incredibile și acces exclusiv la apele indomabile din Las Conchas.
Cei peste 700 de kilometri pătrați care acoperă apele arhipelagului Chinijo formează cea mai mare rezervație marină din întreaga Uniune Europeană. Cu mai multe Zone de Protecție Specială pentru Păsări (ZEPA), aici este ușor să dai ochi în ochi cu păsări marine precum șoimul Eleonora sau vulturul pescăruș.
Iar dacă ne scufundăm, apare un mediu magic cu peste 228 de tipuri de pești și cea mai mare diversitate de alge din toate Insulele Canare. Un peisaj autentic sub mare, de care se bucură și diferite specii de delfini , balene, balene pilot, balene ucigașe și cașaloți, mai ales în timpul perioadelor de migrație.