În perioada ce urmează, mai exact 4-11 iulie, absolvenții de clasa a VIII-a, alături de părinți și diriginți, vor completa fișele de înscriere la liceu. Principalul criteriu este media pe care au obținut-o elevii la evaluarea națională și media generală din cei patru ani de studii din ciclul gimnazial. Iată care sunt actele de care ai nevoie pentru înscrierea la liceu 2022 și unde trebuie să depui dosarul complet cu documentele.
În perioada 4-11 iulie, elevii vor depune actele necesare pentru a se înscrie la liceu, conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat. Acestea vor fi depuse la secretariatele liceelor în care au fost admiși.
Repartizarea elevilor se va face computerizat, la fel cum a fost și în anii precedenți, iar procedura va avea loc pe data de 14 iulie. Înscrierea la liceul la care elevii au fost admiși se face pe baza unui dosar. Acesta trebuie să conțină obligatoriu următoarele documente:
Media de admitere, în baza căreia se realizează înscrierea în prima clasă de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere, potrivit edupedu.ro.
𝑀𝐴 = 0,2 × 𝐴𝐵𝑆 + 0,8 × 𝐸𝑁
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII;
EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.
De asemenea, pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează în acest fel:
(3 APT + MA)/4 = MFA,
unde:
APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.
Pe de cealaltă parte, media de admitere la liceu pentru profilul teologic este diferită. Aceasta se calculează astfel:
(APT + MA)/2 = MFA,
unde:
APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.
Atunci când elevii și părinții acestora completează fișa de admitere la liceu, ar trebui să aibă în vedere câteva lucruri importante. În primul rând, completarea opțiunilor pe fișa de admitere se face în ordinea preferințelor candidaților.
De asemenea, este indicat să completați primele locuri cu opțiunile dorite cel mai mult, chiar dacă este posibil ca media să fie prea mică să intrați la respectivele unități de învățământ. Continuați cu opțiunile care v-ar plăcea, iar la sfârșit cele mai puțin dorite. Este mai bine să intrați la un liceu care nu vă place decât să nu intrați deloc.
Totodată, completați cât mai multe opțiuni, deoarece nu va dăuna în niciun fel. Veți fi admiși la prima opțiune selectată la care sunt locuri libere. Un număr mic de opțiuni completate poate diminua șanse de a fi admis și există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.
Validarea fișelor este, de asemenea, foarte importantă. Astfel puteți corecta eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni sau scrierea ilizibilă a codurilor liceelor.