Un bronz frumos, sănătos și care să dureze mai mult timp este o dorință a tuturor celor care stau la plajă, însă pentru acest lucru trebuie să ții cont de anumite sfaturi. Spre exemplu, un element important este factorul de protecție necesar tipului tău de piele, ora de expunere la soare, dar și anumite alimente sau suplimente alimentare care pot accelera bronzul.
Un bronz frumos este cu siguranță un bronz obținut într-un mod cât mai sănătos. Factorul de protecție se asigură de acest aspect. Astfel, copiii sub 14 ani și persoanele cu pielea albă, translucidă, care se înroșesc la contactul cu soarele au nevoie obligatoriu de un factor de protecție 40 sau SPF 50.
Copiii de peste 14 ani și adulții cu pielea și adulții cu pielea normală, nici prea deschisă, nici prea închisă, care se bronzează, dar se și se înroșesc ușor, au nevoie de factor de 30, iar adulții și copiii de peste 14 ani care au pielea măslinie au nevoie de un factor de protecție SPF 20.
De precizat este că loțiunile cu factor de protecție 10 sau uleiurile de plajă se folosesc numai dacă ai stat la soare câteva zile și deja te-ai bronzat fără arsuri și numai dimineața sau după-amiaza, când soarele este blând.
De asemenea, trebuie să mai știi că protecția solara se aplică cu aproximativ o oră înainte de a merge la plajă, apoi se reaplică la un interval de 2-3 ore. După dușul de dimineață, se aplică protecția solară în locul cremei de corp.
Uleiurile naturale folosite la plajă nu te protejează, ci nu fac decât să creeze o peliculă la suprafața pielii, oferind senzația de hidratare, te vei bronza mai rapid, dar vei avea și arsuri solare.
Pentru a grăbi bronzul trebuie stimulată producția de melanină, responsabilă de schimbarea culorii pielii. Poți favoriza producția de melanină prin suplimente alimentare sau prin alegerea unor produse speciale de protecție solară, cu substanțe active în acest sens.
În niciun caz bronzul nu se grăbește stând ore întregi la plajă, în special la orele prânzului. Un bronz frumos trebuie să fie sănătos, iar pielea maronie, însă foarte uscată sau cu arsuri de suprafață nu va fi una frumoasă. Nu se stă la soare peste limita admisă, chiar dacă ai evitat orele de vârf, întrucât zilnic există o anumită „cantitate” de ultraviolete la care te poți expune, fără pericolul cancerigen.