România trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar medicii spun că vom avea nevoie chiar și de două săptămâni pentru a ne adapta acestei schimbări. Cei mai afectați vor fi copiii și persoanele în vârstă.
În fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie, ceasurile sunt date înapoi cu o oră. Schimbarea orei poate afecta serios organismul, mai ales la copii și la persoanele vârstnice. Din acest motiv, dar și din rațiuni economice, Comisia Europeană vrea să renunțe la modificările de fus orar.
„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, a declarat medicul de familie Valentina Boboc.
În urma trecerii la ora de iarnă, unele persoane se vor simți foarte obosite și vor avea insomnii, dar pot apărea și durerile de cap și anxietatea.
„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a declarat psihologul Mihaela Săhlean.
Țările din Uniunea Europeană au la dispoziție doi ani pentru a decide dacă vor să mai schimbe ora de iarnă și pe cea de vară. Până atunci, aceste schimbări vor maiavea loc. În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, ora 4:00 va deveni ora 3:00.