Județul Dâmbovița a intat pe lista locurilor cu un impact metropolitan major pentru România. Astfel, în județul Dâmbovița urmează să fie demarte mai multe proicte pentru modernizare.
Banca Mondială urmează să acorde finanțare unei serii de proiecte cu impact metropolitan pentru Bucureşti şi cele 40 de reşedinţe de judeţ din România, printre care se află și județul Dâmbovița.
„Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Primăria Municipiului Târgovişte au menţinut un dialog cu iniţiatorii campaniei, implicându-se, totodată, în calitate de autorităţi publice locale, în identificarea celor mai importante proiecte pentru zona urbană Târgovişte”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmboviţa.
Valoarea totală estimată a proiectelor care au ca scop modernizarea județului Dâmbovița, se ridică la 606 milioane de euro. Investițiile, se vor împărți astfel: pentru drumuri se va aloca 59%, pentru infrastructuri de afaceri 10%, pentru cele culturale 8%, pentru infrastructuri de mediu 5%, în timp ce pentru infrastructurile sportive se va acorda 4%. Pentru regenerările urbane se va acorda 3% și tot atât și pentru centrul intermodal și pentru proiectelor de cale ferată.
La categoria drumuri, unul dintre proiecte presupune modernizrea Drumului Expres Ploieşti – Târgovişte – Găeşti (Muntenia Expres), inclusiv Varianta de Ocolire Târgovişte (Varianta de Ocolire/ Inelul doi Târgovişte), precum şi modernizarea unor noi artere de acces/ieşire în Varianta de Ocolire, notează Adevărul.
De asemenea, este prevăzută și modernizarea şi dezvoltarea integrată a transportului pe cale ferată care face legătură cu zonele metropolitane Bucureşti-Ilfov şi Ploieşti. Precum și, reabilitarea Gării Târgovişte, a spaţiilor de parcare şi a staţiilor de transport auto local şi judeţean.
Locuitorii județului Dâmbovița se vor bucura în curând și de un nou stadion principal. Precum și de mai multe locuri de parcare. Dar și de un centru de servicii pentru afaceri Târgovişte Business Park şi a parcului industrial-energetic Târgovişte Industrial Park.
Se va investi și în turism. Astfel, vor fi reabilitate inclusiv obiectivele culturale monument „Şanţul şi Valul Cetăţii” şi a fostei „Şcoli de cavalerie” (UM Gară). Cu scopul de a dezvolta infrastructura pentru turism: accese, spaţii de primire, vizitare şi servicii cultural-turistice şi de agrement în zona Complexului Muzeal Curtea Domnească.
Un alt proiect prevede, amenajarea hidrotehnică a albiei Râului Ialomiţa, care face legătura între podul Şotânga şi Complexul Turistic de Nataţie, cu profil de splai circulabil şi canal pentru agrement nautic, cu un pod nou în aval şi amenajare albii afluenţi.
De asemenea, se vor realiza platforme de tip Park&Ride şi Bike&Ride în zonele periferice ale Municipiului şi se vor conect la mijloacele de transport în comun.