Care a fost cea mai mare amendă pentru țeparii din turism

Care a fost cea mai mare amendă pentru țeparii din turism
FOTO Inquam Photos / Cătălin Urdoi

Consiliul Concurenţei a amendat 13 agenţii de turim şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi totale de 11,42 milioane pentru că nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienţi pentru produsele turistice şi pentru pachetele de servicii turistice comercializate.

„Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

Astfel, agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienți pentru produsele turistice şi pentru pachetele de servicii turistice comercializate, de exemplu biletele de avion în zborurile tip charter, atât ca produs turistic individual, cât și ca o componentă dintr-un pachet de servicii turistice. De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoționale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărțit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creșterii prețului de vânzare.

„De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoţionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărţit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creşterii preţului de vânzare”, se arată în comunicat.

Amenzile au fost aplicate astfel:

 • Aerotravel – amendă de 400.754,46 lei
 • Air Fla – amendă de 9.618,91 lei
 • Corali Holidays – amendă de 6.644,12 lei
 • Eximtur – amendă de 685.116,14 lei
 • Fibula Air Travel – amendă de 88.310,64 lei
 • Happy Tour – amendă de 519.597,56 lei
 • Nova Travel – amendă de 124.616 lei
 • Paralela 45 Turism – amendă de 1.723.737 lei
 • Prestige Tours International – amendă de 2.139.282,82 lei
 • Prompt Service Travel Company – amendă de 186.084,73 lei
 • Rezeda World Travel – amendăde  28.780,08 lei
 • Tez Tour – amendă de 55.930 lei
 • Touring Europabus Romania – amendă de 5.397.762,87 lei

Christian’ 76 Tour a aplicat la programul de clemenţă și a oferit dovezi despre existenţa faptelor anticoncurenţiale, astfel a primit imunitate la amendă, potrivit Consiliului Concurenței. Totodată, companiile Aerotravel, Eximtur, Fibula Air Travel, Nova Travel, Paralela 45 Turism, Prompt Service Travel Company, Rezeda World Travel, Tez Tour, Touring Europabus Romania au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii.

„Investigaţia va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurenţial al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române Tarom S.A., respectiv facilitarea săvârşirii faptei anticoncurenţiale”, se arată în comunicat.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a sancţionat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism cu 53.304,02 lei deoarece, în perioada septembrie 2012 – aprilie 2016, ar fi interzis membrilor săi care operau ca revânzători pentru produse turistice şi/sau pachete de servicii turistice, să acorde clienţilor reduceri sub forma cedărilor unei părţi din comisioanele ce le reveneau de la companiile (tur-operatorii) care ofereau acele produse/pachete turistice.

„ANAT şi-a recunoscut fapta anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Totodată, Consiliul Concurenţei a impus ANAT obligaţia de a organiza şi derula acţiuni de instruire pentru agenţiile membre şi angajaţii acestora, pentru a cunoaşte reglementările din domeniul concurenţei şi, astfel, să poată identifica posibile practici anticoncurenţiale”, se mai arată în comunicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI