România este o țară extrm de ofertantă din punct de vedere turistic, fiind un stat ce îți permite să vizitezi atât peisaje montane, cât și Delta Dunării și litoralul Mării Negre. Chiar dacă marile orașe ale țării sunt ticsite cu turiști, în orce perioadă a anului, există anumite amănunte pe care localnicii le-au observat. Ce au în comun marile metropole românești.
Dacă ai călătorit în Sibiu și Brașov, poate ai observat faptul că cele două orașe din inima Transilvaniei sunt extrem de asemănătoare. De fapt, turiștii spun că piețele centrale ale celor două localități sunt identice, detaliu care se poate observa din fotografiile de pe social media.
Deși brașovenii ar fi fost acuzați, în mai multe ocazii, de faptul că s-ar fi inspirat din arhitectura orașului Sibiu atunci când au construit piața centrală, istoricii sunt de altă părere.
Specialiștii subliniază faptul că ambele localități din Transilvania ar fi avut ca modele metropolele din Europa occidentală, atuci când au fost construite piețele centrale, dar și clădirile din jurul lor.
Deși par identice, atunci când le privești în imagini sau mergi să te plimbi prin orașe, Piața Mare din Sibiu și Piața Sfatului din Brașov sunt diferite ca și dată a construcției, deși par a fi construite de același arhitect.
Citește și Locul unic din România unde vin mulți străini. Peisajul pare desprins din a 8-a minune a lumii
Mai exact, Piața Mare din Sibiu datează din 1366, an care a marcat finalizarea celei de-a treia centuri de fortificație a orașului, în timp ce vestitul scuar din Brașov a fost creat mult mai târziu. Cele două orașe din România s-ar fi inspirat din localitățile din țările din vestul Europei, spune istorul Răzvan Pop.
„Dovezi scrise nu avem că se inspirau de la unii la alții. Probabil că dacă vedeau o tehnică mai bună, o preluau în orașul lor. Dau un exemplu care nu ține neapărat de evul mediu: dacă ne uităm la acoperișuri: țiglele din Sibiu sunt rotunde, țiglele din Brașov sunt ascuțite.
Dar ceva și mai important: noi avem gurile acelea de aerisire, ochii Sibiului, ceea ce la Brașov nu există. Erau și elemente care creau o identitate proprie a unui oraș, dar cu siguranță nu era vorba că îl vedeau neapărat că îl vedeau in Brașov sau Bistrița și se inspirau.
Cu siguranță îl vedeau la Munchen, la Milano, la Nuernberg sau la Viena și de acolo se inspirau, veneau cu ideea care urma apoi să se împrăștie în toată Transilvania”, a declarat istorul Răzvan Pop pentru turnulsfatului.ro.
Care este diferența reală dintre cele două piețe:
„Diferența se întâmplă atunci când se trece la administrația habsburgică, și în Sibiu vin în interiorul pieței o serie de instituții: Biserica Iezuită, Biserica Greco-Catolică, Dieta Transilvaniei și așa mai departe. Ceea ce în Brașov nu se întâmplă”, a completat istoricul pentru sursa citată.
Citește și Satul din România unde o casă costă 2.500 de lei. Este aproape de un oraș major al țării