Care sunt trucurile banale prin care nu vei mai cumpăra miere contrafăcută. Experții au spus ce să faci înainte de achiziție. Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind folosită de mii de ani. Mierea conține vitamine, calciu, fosfor și glucoză. Din păcate, multă miere este contrafăcută, cum o recunoaștem pe cea de calitate.
Mierea este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat care are beneficii pentru sănătatea sistemului digestiv și întărește sistemul imunitar. Însă, ca multe alte alimente și mierea are o problemă.
Este contrafăcută, amestecându-se diferite produse apicole cu fructoză industrială sau zahăr invertit. Apicultorii cu experiență recunosc ușor un produs de calitate și unul contrafăcut. Aceștia au spus la ce să fie atent cumpărătorul de rând atunci când achiziționează miere, pentru a nu pica în plasa escrocilor.
Mierea trebuie să aibă o culoare uniformă și o consistență omogenă, fără incluziuni. Culoarea ei variază în funcție de tipul acesteia. Mierea de salcâm este aproape incoloră.
Dacă aceasta are o culoare gălbuie poate fi vorba despre un produs contrafăcut. Mierea de mană, care este foarte scumpă, trebuie să fie cât mai închisă la culoare. O tonalitate slabă a acesteia poate trăda un produs contrafăcut.
Pune puțină miere pe deget și apoi șterge-l. Mierea naturală, originală, se împrăștie bine și se îmbibă în piele. Dacă produsul va fi lipicios înseamnă că mierea este diluată cu zahăr sau alți îndulcitori artificiali.
Se pun câteva linguri de miere într-o farfurie și se încălzește în cuptorul cu microunde. Dacă mierea se cristalizează, înseamnă că e naturală. La mierea de salcâm cristalizarea se face mult mai greu.
Furnicile nu suportă mierea naturală. Astfel, dacă ai prin apropiere furnici, toarnă o picătură de miere pe un șervețel de hârtie și urmărește reacția insectelor. Furnicile sunt atrase doar de o mierea contrafăcută.
De regulă, cei ce vând miere îți dau voie să o guști, cu o paletă de unică folosință. Gustul nu trebuie să fie caramelizat și, în plus, mierea trebuie să fie aromată, parfumată, nu doar dulce.
Nu în ultimu rând, cumpărătorii trebuie să știe că mierea naturală nu se dizolvă imediat în apă. Mierea se va depune la fundul paharului și se va dizolva mai greu. În schimb, mierea contrafăcută se diluează mai ușor, nu ajunge să se depună pe fundul paharului.