Doi frați din județul Botoșani au devenit cei mai căutați în materie de tuns oi. Au lucrat în Spania înainte, acolo unde tundeau și câte 200 de ori pe zi, însă acum s-au întors în România.
Adrian și Romică Grădinaru sunt din zona Darabaniului, județul Botoșani. În vârstă de 45 și 34 de ani, cei doi au fost nevoiți să plece în străinătate pentru un trai mai bun, în urmă cu 17 ani. Au ales Spania, acolo unde se afla deja un alt frate de-al lor, mai mare.
Au început la cules de măsline, însă când nu erau ocupați veneau la fratele mai mare să vadă cum tunde oile. Au realizat că pot câștiga mai mulți bani din aceasta activitate, așa că au urmat trei săptămâni de cursuri pentru a deveni „frizeri de oi”.
În cei 17 ani de tuns oi în Spania au câștigat multă experiență și i-au impresionat și pe spanioli cu viteza lor și puterea de muncă. Făceau și câte 300 de euro pe zi, munceau sezonier timp de trei luni pe an, apoi veneau înapoi acasă.
„Fiindcă aveam familie acasă şi aveam nevoie de bani, făceam şi câte 200 de oi la zi. Luam câte 300 de euro în fiecare zi. Erau bani frumoşi. Veneam cu câte 7.000-8.000 de euro acasă, unde avem pământ, livadă, apoi iarăşi plecam în Spania”, spune Adrian Grădinaru.
Cei doi frați nu au mai reușit să plece la muncă în Spania din cauza pandemiei. De asemenea, au fost convinși și de familie să nu mai plece, deoarece era mare cererea și pe piața din România pentru astfel de profesioniști.
Ciobanii sunt dispuși să plătească în jur de 8 lei pentru tunsul unei oi. Adrian și Romică au decis să facă o echipă de frizeri de oi în județul Botoșani. Afacerea le-a mers foarte bine, așa că au început să primească oferte din toată țara. În sezonul de tuns, cei doi abia făceau față comenzilor.
„La foarfecă faci 20 de oi pe zi. La maşină electrică reuşeşti să faci între 100 şi 200 de oi pe zi. Dar trebuie condiţie fizică, trebuie să ştii cum să ţii oaia şi multă atenţie, ca să nu o tai. Trebuie să fii profesionist şi să-ţi placă să faci meseria asta. Să o respecţi”, spune Romică Grădinaru.
Cei doi frați sunt mulțumiți, mai ales că pot sta alături de familie, iar de la un singur client rămân în mână cu aproximativ 3.500 de lei. O astfel de activitate poate fi făcută 40 de zile pe an, spun ei.