Nutriția este foarte importantă pentru buna dezvoltare a corpului, dar și pentru o bună stare de spirit. Unele asocieri alimentare pe care le facem de-a lungul zilei de pot perturba digestia, așa că trebuie să avem grijă ce fel de alimente combinăm.
Pentru a ne ajuta sistemul digestiv, trebuie să avem grijă ce alimente combinăm la o singura masă, deoarece stomacul nostru nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată.
”Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată”, susține prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Iată câteva combinații alimentare pe care ar trebui să le eviți pentru ca digestia ta să nu aibă de suferit:
Carnea produce sucuri gastrice acide, iar din acest motiv se digeră mai greu decât alte alimente. Pe de cealaltă parte, cartofii produc sucuri gastrice alcaline, ceea ce înseamnă că sunt digerați repede și necesită diferite enzime.
„Dacă veţi consuma aceste alimente împreună veţi provoca o lupta digestivă între enzime concurente. Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi de aici gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia şi lipsa energiei”, explică nutriţionistul britanic Gillian McKeith.
Aceste două alimente merg pe același principiu dintre carne și cartofi. Totodată, va trebui eliminată și pâinea în asociere cu pastele sau supa de carne și tăieței.
Este micul dejun preferat al multor persoane, însă această combinație produce gaze. Totodată, nici fulgii de porumb nu se asociază cu produsele lactate, iar mai mult de atât, laptele se digeră foarte greu.
Această combinație ar trebui evitată cu orice preț, întrucât digestia va fi afectată cu siguranță deoarece se consumă o porție dublă de proteine asociate cu carbohidrați.
Chiar dacă fructele sunt foarte benefice pentru organism, în combinație cu cereale și lapte vor produce gaze. Fructele se consumă singure, la distanță de cel puțin o oră față de masă, întrucât folosesc enzime total diferite de toate celelalte alimente.