Numele „Doftana” a evocat cândva un puternic sentiment de groază. Până de curând, a fost în mare parte uitat. Dar acum închisoarea Doftana se pregătește de o schimbare. S-a aflat cine este milionarul din România care a dat 25 milioane de euro pe închisoarea Doftana. Acesta spune că are un plan măreț cu ea. Rămâne să vedem dacă va avea și succes, în cele din urmă.
Închisoarea Doftana, situată la aproximativ o oră de mers cu mașina la nord de București, este paradoxul suprem al istoriei României. Închisoarea Doftana a fost renumită la începutul secolului al XX-lea pentru detenția dură a deținuților politici.
Mulți dintre ei erau comuniști, filozofi, teroriști, revoluționari în devenire, iar unii dintre deținuții de la Doftana aveau să devină lideri ai unei Românii Roșii. A servit drept centru de detenție pentru mulți dintre primii comuniști din perioada interbelică. Aici au fost închiși, inclusiv primii conducători comuniști ai României, Gheorghe-Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu.
În timp închisoarea s-a transformat într-un instrument de răzbunare împotriva elitei politice care se opunea comunismului. Astăzi, se află în ruină, complet uitat de majoritatea românilor. În conversații, cuvântul atrage priviri goale, în timp ce clădirea în sine, carcasă a unei închisori abandonate, la marginea munților care duc în Transilvania, a fost lăsată să moară încet, la mila naturii.
Construcția inițială, din 1895, era defapt o fortăreață. Ulterior, devenită închisoarea Doftana, a servit mult timp ca centru de detenție pentru prizonierii politici, în ciuda regimului aparent democratic care a condus România înainte de 1946, când comuniștii au preluat puterea.
Aici au fost încarcerați mulți dintre protestatarii de la Răscoala Țărănească din 1907. Tot aici au făcut închisoare și unii dintre liderii gândirii fasciste din România, cum ar fi Corneliu Zelea Codreanu sau Horia Sima. Una dintre primele figuri comuniste care au petrecut timp la Doftana a fost Max Goldstein, creierul din spatele primului atac terorist împotriva Senatului României. Închisoarea a fost folosită până în 1960, când a fost transformată în muzeu.
După transformarea sa în muzeu, închisoarea Doftana a intrat într-un proces de degradare masivă. Astăzi a rămas doar o ruină a ceea ce fusese în trecut. Conform autorităților, închisoarea este evaluată la aproximativ 1,2 milioane de euro.
Au existat investitori interesați să cumpere clădirea și să o transforme într-o clinică medicală sau într-un hotel modern. Din păcate, niciunul dintre aceste planuri nu s-a concretizat. Între timp, clădirea a continuat să se degradeze.
Asta până de curând, deoarece s-a aflat cine este milionarul din România care a dat 25 milioane de euro pe închisoarea Doftana. Este vorba de fostul jurat „Imperiul Leilor”, Mohammad Murad. Omul de afaceri a reușit să facă achiziția, iar proiectul este unul hotelier, cu cel puțin 1.000 de camere. Informația a ajuns repede în spațiul public, apărând și criticile, după cum declară chiar milionarul:
„Am văzut în ultimele zile foarte multe comentarii şi pozitive, şi negative, la ultima achiziţie. Ultima încercare de a redeschide zona Prahovei. A fost organizată o licitaţie referitoare la închisoarea Doftana. Am exprimat dorinţa de a face o investiţie amplă acolo.
Acest lucru îl fac de peste 20 de ani, unde sunt active lăsate în paragină, care au fost şi reprezintă nişte simbolurile ale istoriei României. Nu ştiam foarte multe despre închisoarea Doftana, am citit.
Chiar dacă au fost nişte simboluri un pic mai negative, că e vorba de o puşcărie, ştiţi foarte bine că acolo au fost închişi, Ceauşescu, Gheorghiu-Dej, zona are foarte multă istorie. Eu cred că nu există o afacere durabilă dacă nu are în spate istorie”, a declarat Mohammad Murad, miercuri, într-o conferinţă de presă.
În cadrul acelaiși conferințe depresă de miercuri, Muhammad Murat a dezvăluit și ce plan măreț are cu ea, spunând că aici se va construi cel mai mare centru de conferințe din România.
„Vom face cel mai mare centru de conferinţe din România, cu peste 1.000 de locuri de cazare. Primul complex hotelier destinat conferinţelor. Tot ce se va consuma acolo vor fi produse bio.
Zona este atractivă pentru oameni şi are multe avantaje, unul din ele este apropierea de Bucureşti, e la o oră de Bucureşti. E un peisaj superb.
Suntem gata pregătiţi să investim. Investiţia se va ridica în prima fază la 25 milioane de euro, urmând sa fie extinsă dacă e nevoie”, a mai anunţat Mohammad Murad.
Omul de afaceri nu a dat și o dată exactă de deschidere oficială a noului complex, rămânând să fie anunțat ulterior.