O iluzie optică cu puncte negre este construită prin suprapunerea de discuri albe la intersecțiile barelor gri ortogonale pe un fundal negru. Punctele negre par să apară și să dispară rapid la intersecții aleatorii. De aici și eticheta „sclipitoare”. Atunci când o persoană își ține ochii direct pe o singură intersecție, punctul întunecat nu apare. O nouă iluzie optică înnebunește internetul. Aproximativ 20% dintre cei care au văzut iluzia nu sunt capabili să o perceapă.
O nouă iluzie optică circulă pe scară largă pe internet. Imaginea păcălește mintea cu un model asemănător unei găuri negre care continuă să se extindă atunci când o vezi. Mai multe rapoarte au citat-o ca fiind iluzia „găurii în expansiune”.
Această iluzie dinamică constă în puncte negre, care sunt ca niște mici bile eliptice, pe un fundal alb. Există o pată neagră fără contur definit exact în centrul imaginii. Această pată neagră neclară, pare a fi o gaură. Gaura continuă să se extindă atunci când îți fixezi privirea asupra ei.
Rapoartele spun că, deși se vede clar că gaura neagră din centrul imaginii continuă să se extindă până când o privim, 20% dintre oameni nu percep această expansiune. Această diferență clară între observatori atrage atenția asupra înțelegerii corecte a mecanismului care stă la baza acestei iluzii.
Așa cum am explicat mai sus, majoritatea oamenilor văd că pata neagră sau gaura neagră continuă să se extindă pe măsură ce privim imaginea. Gaura neagră creează o iluzie optică a unei materii întunecate goale care se răspândește continuu pe fundalul alb, înghițind în ea bilele eliptice negre.
Cu toate acestea, alții care nu percep iluzia de mai sus o văd ca pe o pată neagră de cerneală. Aceste persoane rezistente la iluzie nu percep expansiunea.
Cercetătorii au explicat că ratele de modificare a diametrului pupilei sunt legate în mod semnificativ de mișcarea iluzorie.
„La baza acestor iluzii luminoase/întunecate se află faptul că, în general, percepția luminii nu este legată în mod direct de parametrii fizici.
Prin urmare, sistemul vizual se bazează pe regularități sau constrângeri ecologice pentru a genera ipoteze perceptuale care, în majoritatea cazurilor, realizează în mod pragmatic succesul comportamental al vederii”, se arată într-un raport de cercetare care explică această iluzie optică.
Studiul din 2022 mai, este publicat în Frontiers in Human Neuroscience. Studiul a fost realizat pe 50 de persoane cu vedere normală. Participanții au fost rugați să aprecieze amplitudinile mișcării iluzorii sau ale expansiunii găurilor negre, iar acestea au prezis gradul de dilatare a pupilei, măsurat cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire a ochilor.
Persoanele cu mai multe modificări ale diametrului pupilei au evaluat intensitatea iluziei ca fiind mare. Cei care nu au perceput nicio schimbare nu au avut nicio modificare a diametrului pupilei. Cercetătorii au concluzionat că dilatarea sau constricția pupilelor nu este ghidată doar de mediul înconjurător, ci și de propria imaginație și percepție.