09 iun. 2022 | 13:36

Ce este bine să faci cu frunzele de nuc și de tei de Rusalii. De ce trebuie să le ai în casă

Diverse
Ce este bine să faci cu frunzele de nuc și de tei de Rusalii. De ce trebuie să le ai în casă
Rusalii 2022. Sărbătoarea Sfântului Duh

Ce este bine să faci cu frunzele de nuc și de tei de Rusalii? Vom afla împreună, în cele ce urmează. Mai sunt aproape 2 săptămâni până la Rusalii. În acest an creștinii ortodcși sărbătoresc Rusaliile pe 12 iunie, urmând ca a doua zi să sărbătorească „Lunea Rusaliilor”. Pe lângă celebrarea propriu-zisă a acestei zile, există și tradiții și obiceiuri păstrate și respectate de-a lungul timpului. Unele dintre ele se mai practică și astăzi în diferite zone din țară.

Rusalii 2022. Sărbătoarea Sfântului Duh

Noul Testament descrie povestea coborârii Duhului Sfânt în cartea Faptele Apostolilor. Ucenicii și un grup de peste o sută de adepți se adunaseră când un vânt a umplut încăperea. „Limbile de foc” au apărut deasupra capetelor adepților, umplându-i cu Duhul Sfânt.

Acest lucru le-a permis să vorbească în multe limbi, ceea ce a ajutat la răspândirea Evangheliei în întreaga lume. Se crede că adepții se adunaseră pentru a sărbători festivalul evreiesc Shavout, motiv pentru care cele două sărbători au o strânsă asociere. Unele catedrale construite în Evul Mediu prezentau o gaură a Sfântului Duh, circulară în acoperiș. Aceasta în cinstea intrării Sfântului Duh în încăpere de sus, de la Rusalii.

Comemorarea Cincizecimii are loc la șapte săptămâni după Paște și la cincizeci de zile de la Paște. Aceasta cade la o dată diferită pentru majoritatea bisericilor orientale și occidentale, deoarece multe biserici orientale, inclusiv Biserica Creștină Ortodoxă, sărbătoresc conform calendarului iulian în loc de calendarul gregorian. Cu o noapte înainte, bisericile organizează privegheri de o noapte întreagă.

De Rusalii este important să ai în casă frunze de nuc și de tei

Majoritatea obiceiurilor și tradițiilor, cel puțin în comunitățile românești de la țară, se păstrează și astăzi, înmtr-o anume proporție. Așa cum se păstrează și practică și cele de Paște, așa se întâmplă în anumite zone și cu tradițiile și obiceiurile de Rusalii.

În creștinism, teiul este sacru datorită parfumului delicat al florilor sale. În folclorul țărilor din Europa de Vest se spune că lemnul de tei protejează casa de spiritele rele și, de asemenea, împotriva grindinei.

Ramurile de tei sunt foarte apreciate în ultima duminică a Postului Paștelui fiind folosite pentru decorarea icoanelor din biserici și case.

Pentru cei care nu știau, frunza de nuc are o simbolistică aparte în datina creștină, de la trezirea la viața spirituală și până la simbolistica flăcărilor. De cealaltă parte, în tradițiile românești, teiul ocupă un loc important.

Simbolizează prezența divină, este un arbore sacru, „un simbol al vieții și al morții”. Ramurile de tei sfințite ajută și la îndepărtarea furtunilor, practica fiind una veche.

Ce este bine să faci cu frunzele de nuc și de tei de Rusalii. De ce trebuie să le ai în casă

Ce este bine să faci cu frunzele de nuc și de tei de Rusalii. De exemplu, unul din obiceiurile practicate și astăzi cu ocazia sărbătorii de Rusalii este ca fiecare gospodărie să aibă în casă, în curte, peste tot, frunze de nuc și de tei. Sătenii, în ziua Slujbei de Rusalii, duc frunzele de nuc și de tei în Biserică, unde preoții le sfințesc.

La finalul slujbei acestea sunt duse acasă, și puse peste tot, mai ales la geamuri și tocurile ușilor. Se spune că așa, pe timpul nopții, spiritele rele nu vor mai putea intra în gospădăria omului pentru a face rău.

La Rusalii, ramuri de tei înfloriți sunt sfințiți și apoi sunt aduși acasă de tineri pentru a fi păstrați lângă icoane. Aceștia rezistă toată vara și pot ține departe grindina și furtunile menținând atmosfera calmă în casă.

Se spune că protejează de rele și că îi vindecă pe cei defavorizați. De Paște, conform unui vechi obicei moștenit de la evrei, casele erau împodobite cu flori și ramuri verzi de tei, iar ouăle erau și ele pictate cu flori de tei.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Reguli la bloc 2024. Asociația de proprietari te obligă. Vei fi sancționat
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se fac MAJORĂRI de PENSII în 2025. BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro