Când pică Moșii de vară 2022 și ce este bine să împarți. Cu ocazia acestei sărbători, îi pomenim pe cei care nu mai sunt între noi, dar care au rămas în sufletele noastre. Cu ceastă ocazie, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, pentru a se ruga și pentru a da de pomană.
Moșii de vară reprezintă o sărbătoare dedicată pomenii celor adormiți. Din această cauză, aceasta mai este cunoscută și si denumirea de Sâmbăta morților. Creștinii ortodocși au o serie de activități specifice, în această zi. Mersul la biserică pentru rugăciune, participarea la Liturghie, precum și pomenirea sufletelor celor morți se numără printre acestea. Iată când pică Moșii de vară 2022.
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, Moșii de vară 2022 se pomenesc, sâmbătă, pe data de 11 iunie , cu o zi înainte de Rusalii, care este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh.
Pentru a-i pomeni pe cei adormiți, creștinii ortodocși merg la biserică cu pachete și colivă. După ce le sfințesc, de către preot, acestea sunt împărțite celor necăjiți, spre pomenirea celor care nu mai sunt printre noi. În dimineața zile de sâmbătă, preoții citesc numele tuturor morților de pe pomelnice, în timp de fac Sfânta Liturghie și se roagă. Tot în această zi, credincioșii merg să aprindă lumânări, să dea cu tămâie și să aprindă flori, la mormintele celor dragi, care au plecat pe lumea cealaltă.
Acesta este o sărbătoare încărcată de tradiții și obiceiuri, păstrate din moși strămoși. Creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie, pentru a fi feriți de boli și pentru a le merge bine. În general datinile se referă la persoanele care au trecut în neființă. Printre acestea se numără și datul de pomană. Iată ce este bine să împarți de sufletul acestora. Se spune că sufletele morților părăsesc mormintele în Joia Mare și că rătăcesc printre cei vii. Acestea s-ar întoarce la locul lor, în Ajunul Rusaliilor.
După slujba de pomenire, creștinii dau de pomană, în sâmbăta morților, pentru amintirea persoanelor dragi pe care le-au pierdut. Se crede că astfel, acestora le va merge bine, pe lumea cealaltă.
Ce este bine să împarți cu această ocazie, precum și ce trebuie să conțină pachetele:
Pe lângă acestea pachetele trebuie să mai conțină băutură curată, deoarece, potrivit tradiției, aceștia nu trebuie să sufere de sete. Printre acestea se numără:
Credincioșii nu au voie să mănânce nimic, până nu termină de împărțit ce au de împărțit. Aceștia se întorc de la biserică cu crenguțe de nuc sfințite, pe care trebuie să le așeze la icoane sau uși. Astfel, aceștia vor fi feriți de: duhuri rele, grindină și fulgere. Tot de sufletul celor decedați, persoanele care iau apă de la fântâni, trebuie să lase în schimb câte un bănuț.