Unii copii pot avea probleme de vedere încă de foarte mici și nu mai pot vedea bine de la distanță. Din fericire, metoda „cucu-bau” te va ajuta să-ți dai seama dacă cei mici au nevoie de ochelari sau nu. Există câteva semne pe care părinții nu ar trebui să le ignore.
Dr. Roxana Cozubaș este medic oftalmologic și doctor în științe medicale. Specialista a vorbit despre problemele de vedere cu care se confruntă copiii în această perioadă, mai ales după pandemie, perioadă în care au fost nevoiți să stea mai multe ore în fața unui dispozitiv electronic.
”Vederea copiilor din ziua de astăzi este, din păcate, mai concentrată în aproape, iar acești doi ani de pandemie și-au spus cuvântul în sensul că tot ceea ce înseamnă vedere de aproape, telefon, tabletă, laptop, stat în interior, jucat cu jucării în maximum un metru distanță, asta înseamnă pentru ei o apariție și o progresie a miopiei”, a declarat dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmologic, doctor în științe medicale, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit medicului, unul din patru copii au nevoie de ochelari de vedere, subliniind că „anumite structuri din interiorul ochiului încep să se concentreze doar în zona de aproape și nu mai văd bine la distanță”.
Medicul Roxana Cozubaș spune că primul consult oftalmologic are trebui să fie făcut încă de la vârsta de 6 luni, chiar dacă sunt puține cazurile în care sunt dați ochelari de atunci. Există anumiți copii care își pot da seama dacă văd mai rău cu un ochi față de celălalt. Se numește metoda „peek a boo” sau „cucu bau”.
„Sunt copii care au inteligența suficientă sau necesară pentru a testa vederea cu fiecare ochi în parte și practic fac acest ‘peek a boo’ (n.r. cucu-bau) și reușesc să își dea seama că un ochi vede mai prost decât celălalt și își trag singuri părinții de mânecă”, a mai spus medicul.
Ochiul se normalizează în jurul vârstei de 7 ani, atunci își termină perioada de creștere și capătă o formă finală, mai spune medicul. Dincolo de această perioadă, există riscul să apară miopia.
Oftalmologul a concluzionat, spunând că cel mic trebuie văzut în primul an de viață, pentru a depista din timp o posibilă problemă. Dacă nu s-a făcut controlul din timp, grădinița este o perioadă bună în care cei mici pot fi examinați în vederea problemelor de vedere.