04 iun. 2022 | 12:59

O nouă umilință pentru profesori din partea Guvernului: mărirea salarială pentru fiecare cadru didactic, în medie de 65 de lei

Politică
O nouă umilință pentru profesori din partea Guvernului: mărirea salarială pentru fiecare cadru didactic, în medie de 65 de lei
Doar 65 de lei va primi fiecare salariat din educație (Foto: Tatiana Etco/RFE-RL)

Profesorii români vor primi, în medie, de la 1 iulie, „65 de lei net” de fiecare, suma reprezentând „o altă formă de umilire a personalului didactiv”, susțin cele trei mari organizații sindicale din Educație – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. Atitudinea Guvernului este condamnată „ferm”, fiind acuzat că refuză, până la această oră, o cale de dialog social. Sindicatele amenință cu proteste uriașe în septembrie.

Profesorii români sunt revoltați

Deși „a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei (…), niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință!”, spun organizațiile sindicale din Educație. Lipsa oricărui dialog sau a soluțiilor va duce va manifestații ample în luna septembrie.

Guvernul României, acuzat că a uitat de promisiunile făcute

Peste 300.000 de salariați din învățământ condamnă atitudinea Executivului de a refuza o cale de dialog social, după protestul din Piața Victoriei, organizat la 25 mai. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” precizează că a trecut deja o săptămână de la manifestația din fața Guvernului, la care au participat peste 1.200 de salariați din aproape toate județele țării și Municipiul București, dar niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor făcute.

Indiferență, batjocură și rea-credință

Situația reprezintă un semnal pentru întreg personalul din Educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură și rea-credință. Sindicatele consideră că este o manifestare a disprețului față de salariații din învățământ și față de sistemul educațional, în general. Este adevărat că situația economică a României este dificilă, dar nu este un argument pentru coaliție să ignore nemulțumirile profesorilor, explică organizațiile.

Cadrele didactice se plâng că au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, motiv pentru care au sperat că reprezentanții Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării, așa cum au promis în urma protestelor din ianuarie 2022.

Creștere salarială de 65 de lei net

În ciuda majorărilor salariale anunțate de partidele aflate la putere, angajații din Educație vor primi, de fapt, începând cu 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferența rămasă de acordat, adică 65 de lei net/salariat. Suma modică nu este decât o altă formă de umilire a profesorilor, subliniază sindicatele pe edupedu.ro. Acestea sunt hotărâte să iasă din nou în stradă, în toamnă, când elevii revin la școală.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Vedetele din showbiz pe care românii nu le mai suportă „Nu înțeleg de ce încă sunt atât de populari (..) Are atitudine de bădăran şi încă se crede adolescent”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Inteligența artificială poate înlocui detectivii. Cazuri complexe, rezolvate în timp record
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Prietenul Prințesei Diana spune adevărul. Cine este tatăl Prințului Harry
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
NATO se pregătește de RĂZBOI cu RUSIA! Planuri pentru UN TRANSPORT mare de RĂNIȚI
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Interviurile Insula Iubirii sezonul 8. Dani și ispita Mădălina au apărut ținându-se de mână, dar s-au certat în fața camerelor
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro