Alocația de hrană care s-a mărit în România. Guvernul a aprobat ieri o hotărâre în ce privește mărirea cu 32,35% a alocației de hrană pentru o anumită categorie de români. Este oficial, iată cine va beneficia de bani mai mulți și din ce perioadă.
Guvernul a aprobat joi hotărârea privind mărirea cu 32,35% a alocației de hrană pentru personalul îmbarcat pe nave și scafandrii. În comunicatul Executivului, hotărârea în cauză modifică Anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 185/1994 privind acordarea alocaţiei de hrană zilnice pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave.
„Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii vor primi alocaţii de hrană mărite cu peste 32,35%, după ce valoarea tichetelor de masă pe care le primesc salariaţii de la uscat a crescut de la 15,18 lei de lei la 20 lei, începând cu luna aprilie 2020”, se anunță în comunicat.
Astfel, conform Hotărârii de Guvern aprobate joi, alocația de hrană va fi de 56,08 lei pe zi pentru personalul ambarcat pe nave maritime de transport de mărfuri și de pasageri, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, de extracție maritime, nave de pescuit maritime, nave fluviale cu propulsie de transport de mărfuri şi de pasageri, tancuri propulsate de bunkeraj etc.
Alocația de hrană va fi de 50,03 lei pe zi și pentru personalul ambarcat pe restul navelor şi corpurilor plutitoare, nave de orice categorie, pe timpul cât sunt în conservare, pe timpul iernatului, în timpul construcţiei şi reconstrucţiei în ţară. De asemenea, în ce privește scafandrii, alocaţia de hrană va fi de 60,67 lei pe zi, a mai informat Guvernul.
Amintim că în data de 12 mai 2022 a fost promulgată și legea care prevede creșterea alocației de hrană din spitale. Astfel, cuantumul alocației de hrană din spitale nu poate să fie mai mică de 22 de lei pe zi, fiind actualizată anual în funcție de rata inflației.
„Cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin Ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”, prevede legea promulgată luna trecută.
„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, se mai menționează în document.