02 iun. 2022 | 09:06

Inima umană se poate repara singură. Descoperire de ultimă oră ce va revoluționa sănătatea!

News
Inima umană se poate repara singură. Descoperire de ultimă oră ce va revoluționa sănătatea!
Inima umană se poate repara singură

Corpurile noastre sunt destul de ingenioase când vine vorba de auto-reparare, iar oamenii de știință au studiat în detaliu modurile în care inima se repară după un atac de cord (infarct miocardic). Aceștia speră să găsească indicii care ar putea duce la tratamente mai bune pentru problemele cardiovasculare.

Cum se poate repara singură inima umană

Noile cercetări au dezvăluit că răspunsul imun al organismului și al sistemului limfatic (parte a sistemului imunitar) sunt cruciale în modul în care inima se repară după ce un atac de cord a cauzat leziuni ale mușchiului inimii. Cheia studiului a fost descoperirea rolului jucat de macrofage, celule specializate care pot distruge bacteriile sau pot iniția răspunsuri utile la inflamație. Aceste macrofage produc un anumit tip de proteină numită VEGFC, au spus cercetătorii.

„Am descoperit că macrofagele, sau celulele imune care se grăbesc către inimă după un atac de cord pentru a „mânca” țesutul deteriorat sau mort, induc, de asemenea, factorul de creștere a endoteliului vascular C (VEGFC) care declanșează formarea de noi vase limfatice și promovează vindecarea ” a spus patologul Edward Thorp de la Universitatea Northwestern din Illinois, potrivit sciencealert.com.

Cercetătorii îl descriu ca fiind un scenariu Jekyll și Hyde: macrofagele „bune” producând VEGFC și macrofagele „rele”, care nu produc niciun VEGFC, dar provoacă un răspuns proinflamator ce poate provoca daune suplimentare inimii și țesutului înconjurător.

Pentru ca inima să se repare pe deplin, celulele muritoare trebuie îndepărtate, un proces cunoscut sub numele de eferocitoză în care macrofagele joacă un rol important. Studiind acest proces în celulele din laborator și la șoareci, echipa a identificat modul în care tipul corect de macrofage producătoare de VEGFC a făcut o lucrare de reparație adecvată.

Insuficiența cardiacă ucide sute de mii de oameni pe an doar în SUA

Ceea ce cercetările viitoare ar putea analiza în continuare este cum să crești numărul de macrofage utile din inimă și să reduci numărul – sau chiar să elimini – macrofagele dăunătoare, sporind șansele unei recuperări sănătoase.

„Provocarea noastră acum este să găsim o modalitate fie de a administra VEGFC, fie de a convinge aceste macrofage să inducă mai multe VEGFC, pentru a accelera procesul de reparare a inimii”, a spus Thorp.

Când oamenii trec printr-un atac de cord, ei devin expuși unui risc crescut de insuficiență cardiacă, în care inima devine incapabilă să pompeze sânge în corp. Acest risc poate fi redus cu medicamentele moderne, cum ar fi beta-blocantele, dar riscul încă persistă.

În timp ce oamenii de știință continuă să ne îmbunătățească înțelegerea modului în care sunt cauzate bolile cardiovasculare și cum se poate diagnostica mai devreme riscul de apariție a problemelor cardiace, insuficiența cardiacă continuă să ucidă sute de mii de oameni pe an doar în SUA.

Studii precum acesta vor face și mai multă lumină în cazul proceselor biologice care au loc ca răspuns la un atac de cord – în special modul în care procesul de eferocitoză este utilizat pentru a declanșa proteina VEGFC necesară pentru repararea mușchiului cardiac.

„Lucrăm pentru a înțelege mai multe despre progresia către insuficiența cardiacă după un atac de cord, pentru a interveni devreme și a restabili cursul reparației cardiace”, a spus biologul vascular Guillermo Oliver de la Universitatea Northwestern.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Clinical Investigation.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro