Un procedeu esențial pentru o cultură bogată de roșii este legarea acestora. Cunoscut și sub numele de palisare, acest procedeu are mai multe tehnici, în funcție de tipul de cultură și de materialele disponibile. 5 tehnici de palisare se remarcă însă. Le vom detalia în rândurile următoare!
Legarea roșiilor este aproape obligatorie la culturile în câmp, grădină sau solar. Roșiile se leagă pentru că, atunci când fructele se coc, cele de soiuri înalte ar putea să nu reziste la greutatea fructelor și să se rupă. Dacă ești interesat de palisarea roșiilor, o poți face urmând una dintre cele cinci modalități de legare prezentate.
Legarea roșiilor pe un cadru din sârmă sau din lemn este o metodă care se pretează la culturile de grădină, mai ales când plantele sunt cultivate în cuiburi. Există mai multe variante de de „rame” mici, realizate din lemn sau din sârmă. Este o metodă de palisare destul de costisitoare dacă ai un număr mare de plante. Vei avea nevoie de un cadru din sârmă sau din lemn și de ață pentru legat.
Este cea mai veche metodă de palisare și cea mai populară pentru roșiile de grădină. Cumpărați sau confecționați, țărușii din lemn/plastic sau bețele din bambus reprezintă un mod simplu de a lega roșiile. Se recomandă să iei țăruși cu o înălțime care depășește creșterea roșiilor cu cel puțin 20-25 cm, pentru a lega lăstarii noi de roșii tot mai sus, pe măsură ce plantele cresc.
Tehnica îți permite să legi plantele pe măsură ce cresc. Trebuie mai întâi să sapi țăruși în pământ. Sfoara este trasă între roșii, iar tulpinile se „trec” între mai multe fire de sfoară. Pentru a lega astfel roșiile, ai nevoie de țăruși mai înalți și de sfoară pentru legat.
Tehnica este indicată legumelor cultivate în seră sau în solar. Plantele sunt legate de tavanul serei, iar pe măsură ce tufele cresc, ele sunt „trase în sus”, fapt care ajută la protejarea roșiilor. Pentru o astfel de tehnică vei avea nevoie de spalieri și de ață mai rezistentă pentru legat.
Metoda necesită mai multe materiale: plase de doi metri întinse între rândurile de roșii. În acest caz, tulpinile sunt legate de plasă cu sfoară. Pe măsură ce tufele cresc, ele pot fi dezlegate de la un nivel al plasei și legate de unul mai înalt. Vei mai avea nevoie, de asemenea, pentru această tehnică, de spalieri și ață pentru legat.