Oamenii de știință se pare că au descoperit care este secretul unei vieți mai lungi decât ai putea crede. Astfel, pentru a ne prelungi viața, conform ultimelor studii, ar trebui să facem ceva banal în fiecare zi, măcar timp de 10 minute. Așadar, ce trebuie să faci în fiecare zi ca să ai o viață mai lungă?
În urma unui studiu recent efectuat pe aproape 5.000 de adulți în vârstă, s-a ajuns la concluzia că numărul deceselor a scăzut odată cu creșterea activității fizice. Astfel, doar 10, 20 sau 30 de minute de exerciții fizice în plus pe zi pe zi au redus ratele anuale de mortalitate cu șapte, 13 și, respectiv, 17 procente.
Cercetarea a fost făcută pe americani cu vârste cuprinse între 40 și 85 de ani care au fost puși să poarte accelerometre pe talie timp de o săptămână.
„Potențialul beneficiu pentru sănătatea publică cu modificarea activității fizice zilnice cu o cantitate controlabilă nu este încă cunoscut. În acest studiu, am folosit măsurători cu accelerometrul pentru a examina asocierea dintre activitatea fizică și mortalitate la un eșantion de adulți din SUA, bazat pe populație”, scriu autorii studiului în lucrarea lor.
„Aceste constatări susțin punerea în aplicare a strategiilor bazate pe dovezi pentru a îmbunătăți activitatea fizică a adulților și pentru a reduce potențial decesele”, au mai anunțat oamenii de știință.
Cercetarea relevă că 10 minute de activitate fizică în fiecare zi a dus la un număr estimat de 111.174 de decese care pot fi prevenite pe an. Numărul aproape că s-a dublat și triplat, ajungând la 209.459 și, respectiv, 367.037, pentru 20 și 30 de minute. De asemenea, rezultate similare au fost observate pentru bărbați și femei, inclusiv pentru cei din toate mediile etnice.
În cadrul studiului, voluntarii au fost urmăriți în medie timp de zece ani, timp în care au avut loc 1.165 de morți. Cercetătorii au folosit o tehnică statistică numită PAF (fracția atribuibilă populației ). Aceasta a estimat proporția care ar fi putut fi prevenită anual cu creșteri modeste ale activității fizice moderate spre viguroase (MVPA).
Nu în ultimul rând, pentru adulții sănătoși, medicii recomandă cel puțin 150 de minute de activitate sau 75 de minute de activitate aerobică moderată, respectiv viguroasă, pe săptămână.
„Studiile anterioare sugerează că un număr substanțial de decese ar putea fi prevenit anual prin creșterea nivelului de activitate fizică a populației”, se arată în document.
„Cu toate acestea, estimările anterioare s-au bazat pe eșantioane de conveniență, au folosit date de activitate fizică auto-raportate și au presupus creșteri relativ mari ale nivelurilor de inactivitate – de exemplu, mai mult de 30 de minute pe zi”, au conchis cercetătorii.